Araç muayenesi için gerekli evraklar, muayene kaydının sorunsuz bir şekilde yapılması için gerekli olan belgelerdir. Bilindiği gibi özel araçlar, 2 yılda bir muayeneye girmeli ve buradan onay almalıdır. Ticari statüsünde değerlendirilen araçlar için ise bu süre 1 yıldır. Bu şartları sağlamayan veya muayeneden onay alamayan araçlar trafikte kullanılamaz.
Trafik güvenliğinin sağlanması için araçların belli kriterlere değerlendirilmesi işlemi, araç muayenesi olarak ifade edilebilir. Burada aracın frenleri, tekerleri, süspansiyonları, dingiller, görüş özellikleri ve diğer alanları kontrol edilir. Daha önceden belirlenen kriterlere aykırı bir durum olması haline araç muayeneden geçemez. Tüm şartları sağlayan araçlar ise muayeneden geçer ve 2 yıl boyunca sorunsuz şekilde kullanılır. İşte bu işlem için gerekli olan evrakların neler olduğunu sizler için araştırdık.
Araç Muayenesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Araç muayenesi, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları üzerinde yapılır. Bunun için öncelikle internet üzerinden randevu alınması ve istenen evrakların hazırlanması gerekiyor. Araç muayenesi için gerekli evraklar şu şekilde sıralanır:
- Araç ruhsatı
- TC. Kimlik Kartı (veya nüfus cüzdanı)
- Trafik sigortası
- Vekalet
- Bazı tadilatlara ilişkin belgeler
Araç Muayenesi için Gerekli Evraklar Nasıl Hazırlanır?
Araç muayenesi için gerekli evraklar, bu işlemi sorunsuz olarak yapmanız adına önemlidir. Eğer gerekli evraklar eksik veya sorunlu olursa, aldığınız randevu boşa gidecek ve zaman kaybetmiş olacaksınız. Bundan dolayı evrakları, tam ve doğru olarak hazırlanması gerekiyor.
- Araç Ruhsatı
Muayene kaydı sırasında ilk olarak sizden araç ruhsatı istenecektir. Araç ruhsatı olmadan muayene kaydı yaptırmanız söz konusu dahi değildir. Eğer aracınızı yeni almışsanız, araç ruhsatı yerine noterler tarafından satış sonrasında verilen EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge ile de muayene kaydı yaptırabilirsiniz.
- Trafik Sigortası
Muayene için istenen bir diğer evrak ise trafik sigortasıdır. Bu belge direkt olarak talep edilmez. Sistem üzerinden sorgulanır. Eğer aracınıza ait süresi dolmamış bir belge var ise sorunsuz şekilde işlemlere devam edilir.
- Vekalet
Takvim ayı içerisinde kendi adınıza kayıtlı olmayan bir aracı vekaletsiz olarak muayeneye götürebilirsiniz. Böyle bir durumda araç sahibinin kimliğini ibraz etmeniz yeterli olacaktır. Ancak aynı takvim ayı döneminde kendi adınıza kayıtlı olmayan ikinci bir aracı muayeneye götürmek için vekalet almanız gerekir.
- LPG/CNG’li Araçlara İlişkin Belgeler
LPG/CNG’li araçların yakıt tanklarının üzerindeki bilgilerin okunur olması gerekiyor. Bunun yanında bir önceki muayeneden sonraki dönemde yapılan LPG/CNG tadilatı için Yakıt Sistem Montaj Belgesi ibraz edilmelidir.
- Vergi / Trafik Cezası / OGS Borcu
Araç muayenesi için gerekli evraklar arasında olan, ancak yine sistem üzerinden kontrol edilen bir diğer belge ise aracın borçlarına ilişkindir. Muayene kaydı sırasında sistem üzerinden aracın borçları kontrol edilir. Aracınıza ait vergi, trafik cezası veya OGS borcu var ise kayıt işlemi yapılamaz. Bundan dolayı muayene öncesinde aracınıza ait borçların olmadığından emin olmalısınız.
- Tadilat Sonrasına İlişkin Belgeler
Aracın niteliğini değiştirmeye yönelik olarak yapılan üst yapı ve benzeri işlemler, tadilat olarak isimlendirilir. Muayene için bazı tadilatlara ilişkin proje ve diğer belgeler talep edilebiliyor. Örneğin; LPG/CNG yakıt sistemine dair işlemlerde, işlemin projesi ve diğer belgelerinin sunulması gerekiyor. Bu türden tadilatlarda gerekli evrakları, işlemi yapan yerden talep etmelisiniz. Böylece muayene döneminde yeniden bunları almak için uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Araç muayenesi için gerekli evraklar genel olarak bu şekildedir. Ayrıca bu konuda zaman zaman güncellemeler yapıldığı ve gerekli evrakların değişiklik gösterebildiği unutulmamalıdır.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.