Bekçi alımları, uzun yıllar sonra yeniden başladı. Alımlar ile birlikte bekçi maaşları da merak edilmeye başlandı. Polis karakollarına bağlı olarak görev yapan bekçiler ne kadar maaş alıyor? Bekçi maaşı ne kadar? Bu soruların cevaplarını ve bekçi maaşları ile ilgili diğer hususları sizler için derledik.
Bekçi Maaşları Ne Kadar?
Bekçi maaşları, 6.500 TL ile 7.700 TL arasında değişiyor. Alınan maaşların farklı unsurlardan etkilenmesi, maaşların değişkenlik göstermesine neden oluyor.
Bilindiği gibi bekçiler, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapıyorlar. Bundan dolayı maaşları İçişleri Bakanlığı tarafından ödeniyor. Maaşlar hesaplanırken bekçilerin eğitim düzeyleri, medeni halleri, çocuk sayıları ve hizmet yılları dikkate alınıyor. Bahsedilen hususların tamamına bağlı olarak maaşların yukarı yönlü artışı gerçekleşebiliyor.
Günümüzde en düşük bekçi maaşı 6.000 TL seviyesindeyken, en yüksek bekçi maaşı ise 8.000 TL seviyelerindedir. Evli ve eşi çalışmayan bekçilere eş yardımı adı altında ödeme yapılır. Bunun yanında 6 yaşından küçük çocuklar için de azımsanmayacak bir rakam ödenir. Bunların haricinde eğitim seviyesi yüksek olanlar daha fazla maaş alır. Bahsedilen tüm hususlar, bekçi maaşlarının neden değişkenlik gösterebildiğini gözler önüne serer.
İlkokul Mezunu Bekçi Maaşı
İlkokul mezunu bekçi maaşı, ortalama 6.500 TL’dir. Bekçilerin evli olması, eşlerinin çalışmaması, hizmet yıllarının yüksek olması ve benzeri özellikleri alınan maaşı biraz daha arttırabilir. Ancak 2022 yılı için genel rakamın bu şekilde olduğunu ifade etmek yanlış olmaz.
Lise Mezunu Bekçi Maaşı
Lise mezunu bekçi maaşı, 6.500 TL ile 7.000 TL arasında değişir. Bekçinin medeni hali, çocuk sayısı ve hizmet yılı gibi özelliklerine bağlı olarak aldığı maaş artabilir. Dolayısıyla burada net bir rakamdan bahsetmek doğru olmayacaktır.
Geçmişte bekçi olmak için adayların en az ilkokul mezunu olması yeterli idi. Ancak yapılan son değişikliklerden sonra adayların en az lise veya dengi bir okuldan mezun olması gerekiyor. Her ne kadar aktif olarak görev yapan çok sayıda ilkokul mezunu bekçi olsa da, yapılan yeni alımların tamamı en az lise mezunudur. Lise mezunu bekçiler, ilkokul mezunlarından yaklaşık 200-250 TL daha yüksek maaş alır. Ancak farklı unsurlar bu durumu değiştirebilir.
Üniversite Mezunu Bekçi Maaşı
En yüksek bekçi maaşı, üniversite mezunları tarafından alınır. Üniversite mezunu bekçi maaşı, 7.700 TL civarındadır. Buradaki rakam ortalamadır ve farklı unsurlara göre değişkenlik gösterebilir.
Üniversite mezunu bekçiler, ilkokul mezunu olanlardan yaklaşık 1.200 TL daha yüksek maaş alır. Lise mezunlarından ise 1.000 TL daha yüksek maaş alırlar. Bu rakamlar dikkate alındığında üniversite mezunu bekçi olmanın maaş bakımından son derece avantajlı olduğu ifade edilebilir.
Maaş konusunda bilinmesi gereken önemli bir husus, bekçilerin dışarıdan eğitimlerine devam edebilecekleridir. Örneğin; ilkokul mezunu bir bekçi dışarından sırasıyla ortaokul, lise ve üniversite eğitimi alabilir. Böylece maaşı ciddi anlamda artmış olur.
Kadrolu Bekçi Maaşı
Kadrolu bekçi maaşı, 6.500 TL ile 7.700 TL arasında değişir. Bekçilerin medeni hali, eğitim durumu ve benzeri özellikleri alınan maaşları etkiliyor. Buradaki en önemli hususlardan birisi de hizmet yılıdır. Devlet memurluğunda olduğu gibi hizmet yılı ile birlikte alınan maaşlar da artar.
Bekçilerin tamamı kadroludur. Geçmişte yapılan alımlar bu şekilde gerçekleşmiştir. İlerleyen zamanlarda sözleşmeli olarak alım olduğunda maaş konusunda bazı farklılıklar ortaya çıkabilir. Ancak ilgili farklılıklar çok fazla olmayacaktır. Diğer memurluklara bakarak bunu ifade etmek mümkündür. Ancak maaş konusunda her ne kadar çok fazla farklılık olmasa da, özlük hakları konusunda önemli farklılıklar olabildiği unutulmamalıdır.
İlgili Konu: Polis Maaşı Ne Kadar?
Mahalle Bekçisi Maaşı
Mahalle bekçisi maaşı, 6.000 TL ile 8.000 TL arasında değişir. Diğer alanlarda olduğu gibi burada mahalle bekçilerinin sahip olduğu özellikler, maaşları fazlasıyla etkiler. Dolayısıyla burada belirtilenin ortalama rakamlar olduğu ve değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Mahalle bekçileri, adlarından da anlaşılacağı üzere mahallelerde görev yaparlar. Görev saatleri gece veya gündüz olabilir. Ancak genel olarak geceleri görev yaptıklarını ifade etmek yanlış olmaz. Gece karanlığındaki güvenlik risklerini en aza indirgemek için bu şekilde bir uygulama yapılıyor.
Gece Bekçisi Maaşı
Gece bekçisi maaşı, 6.500 TL ile 8.000 TL arasında değişiyor. Gece bekçilerinin maaşları, eğitim düzeyleri ve hizmet yılı gibi kriterlerden fazlasıyla etkiliyor. İlkokul mezunu bir gece bekçisi ile üniversite mezunu bir gece bekçisinin maaşları arasında 1.000 TL’den fazla fark var. Dolayısıyla maaşlar konusunda net rakam vermek mümkün değildir.
Gece bekçileri, adlarından da anlaşılacağı üzere geceleri görev yaparlar. Genellikle mesai bitimi, yani güneşin batmaya başlaması ile göreve başlarlar ve sabahın ilk ışıklarına kadar görevlerini sürdürürler. Gece görev yapmak uykusuzluk bakımından her ne kadar zor olsa da, genel anlamda daha rahat olduğu ifade edilebilir. İnsan yoğunluğunun az olduğu saatlerde çalışmak, bekçileri genellikle zorlamaz. Ancak büyük kentlerde durum biraz daha farklı olabilir.
Bekçi Olma Şartları
Bekçi olmak için öncelikle adayların gerekli olan şartları sağlaması gerekiyor. Bekçi olma şartları ise her ne kadar her yıl değişse de, genel olarak zor değildir. Güncel kılavuzlara göre bekçi olma şartları şu şekilde sıralanabilir:
- TC. vatandaşı olma
- En az lise mezunu olma
- Adli sicili temiz olma
- Memurluktan ihraç edilmiş olmama
- Kamu haklarından yoksun bırakılmama
- Yüz kızartıcı suç işleme
- Yüz kızartıcı suç nedeniyle soruşturma geçirmiyor olma
- En az 167 cm olma
- Beden kitle indeksi en az 18, en fazla 27 olma
- Askerliğini yapmış olma
- Silah taşımaya engel durumu bulunmama
- 18 yaşını doldurmuş, 30 yaşını doldurmamış olma
- Bekçilik yapmaya engel bir sağlık sorunu olmadığını gösteren sağlık raporu sunma
Burada yer alan şartları tamamlayan adaylar bekçilik başvuru yapabilir.
Nasıl Bekçi Olunur?
Bekçi olmak için adayların öncelikle istenen şartları sağlaması gerekiyor. Şartları sağlamayan adayların başvurularının kabul edilmeyeceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla yanlış beyanda bulunarak şartları sağlandığını gösterenler, yapılacak olan güvenlik soruşturmasında rahatlıkla tespit edilecektir. Böylece verdikleri bütün emekler de boşa gidecektir.
Şartları sağlayan adayların öncelikle alımlar için başvuru yapması gerekiyor. Başvuru sonrasında adaylar yazılı, sözlü ve fiziki sınava alınacak. Yapılan sınavlardan alınan puanlara göre sıralama yapılıyor ve en yüksek puana sahip olan adayların başvuruları kabul ediliyor. Bekçi olmak için izlenmesi gereken yol genel hatları ile bu şekildedir. Alımlardan önce adaylar için güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapıldığı unutulmamalıdır.
Bekçi Görevleri
Bekçiler, emniyet güçleri ile koordineli bir şekilde çalışır. Hiyerarşik olarak bakıldığında polislerin altında olan bekçiler, güvenlik ve asayişin sağlanması için aktif olarak sahadadırlar. Genel olarak akşam ve gece saatlerinde görev yaptıkları ifade edilebilir. Ancak bazı bölgelerde gündüz saatlerinde de görev yaparlar.
- Silah taşıma yetkisi olan bekçilerin başlıca görevleri şunlardır:
- Polis ve jandarmaya yardımcı olmak
- Amirlerinden aldıkları emirleri eksiksiz olarak yerine getirmek
- Görev bölgelerinde güvenlik ve asayişi sağlamak
- Gerekli durumları polislere haber vermek
- Halkın huzurunu kaçıranları ve güvenlikleri riske edenleri tespit etmek
- Yasa dışı kumar ve bahis oynayanları tespit etmek ve bu tür olayları engellemek
İncele: Bekçi Nasıl Olunur?
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.