Jandarma olmak, birçok gencin hayalindeki meslek. Vatan savunması gibi kutsal bir görevi üstlenmesi, bu durumun temel nedeni olarak ifade edilebilir. Bunun yanında üniforma, yüksek maaş ve benzeri hususlar da etkilidir. Ancak jandarma olmak, sanıldığı kadar kolay değildir. Peki, jandarma nasıl olunur? Jandarma olma şartları nelerdir? Jandarma astsubay nasıl olunur? Bu soruların cevaplarını ve jandarma konusunda merak edilen diğer hususları sizler için derledik.
Jandarma olmak, zorlu bir sürecin sonunda gerçekleşir. Öncelikle adayların bu meslek için fiziki ve psikolojik olarak hazır olması gerekir. Zor koşullarda, silahla yapılan görevler için sağlam bir fizik ve psikoloji gerekir. Bu konularda eksiklik olması durumunda jandarma olmak mümkün değildir. Dolayısıyla öncelikle kendinize bu mesleği yapıp yapamayacağınızı sormanız gerekiyor.
Jandarma Olma Şartları Nelerdir?
Jandarma olmak için öncelikle adayların gerekli olan şartları sağlaması gerekiyor. İstenen şartları sağlamayan adayların bu mesleğe kabul edilmeleri mümkün değildir. Jandarma olma şartları genel olarak şu şekildedir:
- C. vatandaşı olma
- Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymeme
- Yüz kızartıcı bir suç nedeniyle soruşturma geçiriyor olmama
- Vücutta dövme, yanık ve yara izi bulunmama
- Diş, çene ve ağız yapısının sorunsuz olması
- Lise veya dengi okullardan mezun olma
- Lisans veya ön lisans programlarından mezun olma
- Lisans programı mezunlarının 28 yaşını doldurmamış olması, ön lisans mezunlarının 26 yaşını doldurmamış olması
- Belirtilen boy ve kilo kriterlerini sağlama
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını başarı ile tamamlama
- Nikahsız bir şekilde karşı cinsten birisi ile yaşamama
- Fiziki olarak düzgün bir vücuda sahip olma
- Jandarma olarak görev yapmaya engel bir sağlık problemi olmama, bunu gösteren sağlık raporu sunma
Burada yer alan jandarma olma şartları, adaylarda öncelikle aranacak kriterlerdir. Bunların haricinde yapılacak alımlara bağlı olarak farklı şartların da istenebileceği unutulmamalıdır. Özellikle alım türüne bağlı olarak adaylardan KPSS veya YKS puan türlerinden belirlenen barajı aşmaları da talep edilebilir. Dolayısıyla adayların, bu türden puanlara sahip olması çok önemlidir. Böylece olası bir alım sırasında ilgili puan türü kullanılarak başvuru yapılabilir. Aksi durumda adayların bir yıl daha beklemesi gerekebilir.
Jandarma Nasıl Olunur?
Jandarma olmak için adayların öncelikle yayınlanan kılavuzda yer alan şartları taşıması gerekiyor. Bu şartların tam olarak taşınması durumunda başvuru yapılabilir. Başvuru için lisans mezunu adaylardan KPSS (P3), ön lisans mezunlarından ise KPSS (P93) puanı isteniyor.
Gerekli olan şartları taşıyan adaylar başvuru sonrasında yazılı, sözlü ve fiziki sınav için belirlenen merkeze davet ediliyor. Adaylar burada öncelikle fiziki olarak kontrol ediliyor ve gerekli olan şartları tam olarak sağlayıp sağlamadıklarına bakılıyor. Sonrasında ise adaylar fiziki ve sözlü sınava giriyor. Fiziki ve sözlü sınav, adaylar bu meslek için fiziki ve psikolojik açıdan hazır olup olmadıklarını net olarak ortaya koyuyor. Bu aşamaları da geçenler eğitime alınıyor. Eğitimi de başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, mesleğe kabul ediliyor.
Jandarma Ne İş Yapar?
Jandarma görevleri, bulunan pozisyona göre farklılık gösterir. Nihayetinde jandarma denildiğinde genel bir niteleme durumu vardır. Ancak görev bazında bakıldığında durum biraz daha farklı olabiliyor. Dolayısıyla jandarmaların görev ve sorumlulukları, görev yerleri ve pozisyonlarına bağlı olarak değişebiliyor. Ancak genel hatları ile jandarma görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bulunduğu pozisyonun gerektirdiği görevleri yapmak
- Askere alınma zamanı gelen kişileri çağırmak
- Mahkum ve hükümlülerin sevk işlemlerini yapmak
- Kamu düzenini sağlamak
- Görev bölgesindeki soruşturmaları yürütmek
- Asayiş ve emniyeti sağlamak
- Savaş durumunda görev yapmak
- Terör operasyonlarına katılmak
- Komutanlıklar ile birlikler arasındaki iletişimi sağlamak
- Askeri eğitim verme
- Nöbet tutma
- Suç işlenmesini engellemek için müdahalede bulunma
- İstihbarata ilişkin görevleri üstlenmek
- Üstlerinden gelen emirleri uygulamak
Jandarmaların görevleri genel hatları ile bu şekildedir. Ancak benzeri türden de görev ve sorumlulukları olabileceği unutulmamalıdır.
Jandarma Maaşları 2022
Jandarma maaşları, farklı unsurlara göre değişiyor. Bu yüzden maaşlar ile ilgili net bir bilgi verilmesi çok zordur. Medeni durum, görev yapılan pozisyon, görev yeri, hizmet yılı, çocuk sayısı ve rütbe gibi hususlar bu noktada önem taşır. Ancak ortalama olarak jandarma maaşlarının 8.000 TL ile 12.000 TL arasında olduğu ifade edilebilir.
Jandarma maaşları, memur maaşlarına yapılan zam oranına göre zamlanır. Bilindiği gibi 2022 yılının hemen başında memur maaşlarına yaklaşık %30 zam yapıldı. Bahsedilen oran, jandarmalara da aynı şekilde uygulandı. Dolayısıyla yapılan bu zam ile birlikte maaşlarda ortalama 2.000 TL ile 3000 TL arasında bir artış yaşandı. 2021 yılında ortalama 7.000 TL alan bir jandarma, yapılan zam ile birlikte 9.000 TL üzerinde maaş almaya başladı.
İNCELE: Pilot Nasıl Olunur?
Kimler Jandarma Olamaz?
Jandarma olmak için istenen şartların taşınması gerekiyor. Gerekli olan şartları taşımayan adayların jandarma olmaları mümkün değildir ve başvuruları direkt olarak reddedilir. Bunun haricinde eğitimleri tamamlayamayanlar, Türk vatandaşı olmayanlar, terör örgütleri ile irtibatları olanlar da mesleğe kabul edilemezler.
Jandarma olmak için psikolojik ve fiziki dayanıklılık gerekir. Bu konularda kendilerini yeterli görmeyenler, psikolojik stresi kaldıramayacak olanlar da mesleğe kabul edilmezler. Kabul edilseler dahi çok fazla zorlanırlar ve bu zorlanma sonucunda meslekten ayrılmak zorunda kalırlar. Dolayısıyla adayların öncelikle fizikken ve psikolojikken bu mesleğe uygun olup olmadıklarına bakmaları önemlidir.
Jandarma Astsubay Nasıl Olunur?
Jandarma astsubay olmak için başvuru şartlarının sağlanması ve alımlar için zamanında başvuru yapılması gerekir. Bu aşamadan sonra ise adaylar fiziki, yazılı ve sözlü sınavlara girer. Yapılan sınavlardan başarılı olan adaylar, kazanmış kabul edilir. Böylece 1 yıl süreç olan eğitimlere başlarlar. Bu süreçte adaylar maaş almaya başlar. Ancak eğitimlerin başarı ile tamamlanması son derece önemlidir. Eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar mesleğe kabul edilirken, başarısız olanlar ise mesleğe kabul edilmez ve bu aşamada elenir.
Kadın Jandarma Nasıl Olunur?
Kadın jandarma olmak için başvuru şartları sağlanmalıdır. Kadınlardan istenen şartlar, erkeklere göre farklılık gösterir. Dolayısıyla kadın adaylar, kendilerinden istenen şartları sağlamaya odaklanmalıdır. Erkekler için istenen boy ve kilo şartı, kadınlara daha farklı şekilde uygulanır. Ancak yine vücutta yara, dövme ve ameliyat izinin olmaması türünden şartlar geçerlidir. Fiziki açıdan düzgün bir görünüme sahip olunması gerekir.
Başvuru şartlarını sağlayan adaylar, yapılacak olan sınavlara girer. Sözlü, yazılı ve fiziki sınavı başarı ile geçen adaylar eğitime alınır. Eğitim sürecini de sorunsuz olarak tamamlayan adaylar, mesleğe kabul edilir.
Jandarma Özel Harekat (JÖH) Nasıl Olunur?
Jandarma özel harekat veya bilinen diğer adıyla JÖH, elit bir birliktir ve zorlu görevleri üstlenirler. Bu birlikte görev yapmak için adayların gönüllüğü esastır. Jandarma olarak görev yapanlar, gönüllü olarak ilgili birliğe geçiş yapabilir. Ancak bunun için gerekli şartları taşımaları ve verilecek zorlu eğitimleri başarı ile tamamlamaları gerekir. Bütün süreci başarı ile tamamlayan adaylar, JÖH olarak görev yapabilir. Nadiren de olsa, dışarıdan da alım yapılır. Yapılan alımlara, başvuru şartlarını sağlayan adaylar başvuru yapabilir ve JÖH olarak görev yapma imkanı yakalayabilir.
Maaşlar : Jandarma Maaşları
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.