Kaymakamlık, günümüzün en önemli mesleklerinden biridir ve tabi ki kaymakam nasıl olunur çok merak ediliyor. Birçok gencin hayalini kurduğu meslekler arasında yer alır. Peki, kaymakam nasıl olunur? Kaymakam olma şartları nelerdir? Kaymakam maaşı ne kadardır? Bu soruların cevaplarını ve kaymakamlıkla ilgili diğer detayları sizler için derledik.
Kaymakam Nasıl Olunur? 2022 Güncel Gereklilikler!
Kaymakam olmak için adayların öncelikle gerekli şartları taşımaları gerekiyor. Sonrasında ise kaymakam alımları için başvuru yapmaları yeterlidir. Kaymakam alımlarına başvuru yapabilmek için adayların işletme, iktisat, siyasal bilgiler, hukuk, psikoloji, sosyoloji ve kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olması gerekiyor. Ayrıca burada yer alan bölümlerin lisans programlarından mezun olmadığı halde bu bölümlerde yüksek lisans yapan adayların başvuruları da kabul ediliyor.
Adayların bahsedilen lisans programlarından mezun olmalarına dair şartlar, zaman zaman yapılan düzenlemeler ile değiştirilebiliyor. Dolayısıyla kaymakam olmak isteyenlerin, başvuru dönemindeki güncel şartları incelemeleri daha doğru olacaktır.
Gerekli şartları sağlayan adayların başvuruları kabul edilir ve adaylar yapılacak olan yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adaylar, kaymakamlık stajına alınır. Burayı da başarı ile tamamlayan adaylar, görev yerlerine kaymakam olarak atanırlar.
Kaymakam Olma Şartları 2022 Yılında Nedir?
Kaymakam olma şartları, bu noktada büyük bir öneme sahiptir. Başvuru yapacak olan adayların ilgili şartları detaylı olarak incelemesi ve istenen şartları tam olarak karşıladıklarından emin olmaları gerekiyor. Kaymakam olma şartları şu şekilde sıralanabilir:
- TC. vatandaşı olmak
- Devlet memuru olmak için gerekli olan şartları taşımak
- Kamu görevinden çıkarılmamış olmak
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinin lisans programlarından mezun olmak veya ilgili bölümlerde yüksek lisans yapmış olmak
- Sınav tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak
- Erkek adayların askerliklerini yapmaları veya tecil ettirmiş olmaları
- Yapılan sınavları başarı ile geçmek
Burada yer alan şartları sağlayan adaylar, kaymakamlık için başvuru yapabilir ve yapılan sınava girebilir.
Kaymakam Olma Süreci Nasıl?
Kaymakam alım sürecinde ÖSYM ile İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa bir sınav yapılır. Gerekli başvuru şartını taşıyan adaylar, yapılan yazılı sınava girebilir. Adayların bu sınavdan en az 70 alması gerekiyor. Daha düşük puan alan adaylar direkt olarak elenir. İstenen puanı alan adaylar ise bir sonraki aşamaya geçer.
Bir sonraki aşamada adaylar mülakata alınır. Yapılan sözlü sınav ile adayların kaymakamlık için uygun bir aday olup olmadıkları belirlenir.
Kaymakam olma noktasında yapılan yazılı ve sözlü sınavlar oldukça önemlidir. Ancak bu meslek, devletin yüksek kademesinde yer aldığı için sınav haricindeki süreçler de büyük önem taşır. Sınavlarda başarılı olan adaylara güvenlik taraması yapılır. Bu noktada detaylı bir araştırma gerçekleştirilir. Tüm bu süreci sorunsuz olarak geçen adaylar, kaymakamlık stajına alınır.
Kaymakamlık sınavı, ÖSYM ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenir. Yazılı sınavda toplam 100 soru vardır. Bu sorular; Türkçe, Türkiye’nin sosyoekonomik yapısı, Türkiye’de insan hakları ve demokratikleşme, Türkiye’de mahalli idareler, Anayasa hukuku, idare hukuku ve ekonomi konularıyla ilgilidir.
Adaylardan en az 70 puan almaları istenir. Bu puanı alamayan adaylar direkt olarak elenir. Ancak 70 puan üzerinde alan herkesin sözlü sınava çağırılması gibi bir durum yoktur. Alım yapılacak sayının 4 katı kadar aday başvuru yapabilir. Çağırılacak olan adaylar, puan sıralamasına göre belirlenir. Dolayısıyla adayların sınavda 70 puan almaya değil, alabilecekleri en yüksek puana odaklanmaları gerekir.
Kaymakamın Görevleri Nelerdir?
Kaymakamlar, ilçelerdeki mülki amirlerdir ve devleti temsil ederler. İlçenin idari yapısında görev yapan bütün devlet (idari) kurumları, kaymakama bağlıdır. Kaymakamlar ise illerde görev yapan valilerden gelen emir ve talimatlara göre görevlerini yerine getirirler.
Kaymakamların temel görevi, görev yaptıkları ilçe sınırlarındaki devlet kurumlarının koordineli ve sorunsuz bir şekilde işlevlerini yerine getirmelerini sağlamaktır. Bunun dışındaki görevleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- İlçenin idari sınırları içerisinde görev yapan kurumları, özel idareleri ve köy idarelerini denetlemek
- Yapılan denetleme sonucunda ilgili kurumların işleyişlerinin düzeltilmesine ilişkin emir ve talimat vermek
- Valilikten gelen emir ve talimatları takip etmek ve bunları yerine getirmek
- Yapılan törenlerde gelen tebrikleri kabul etmek
- Resmi törenlere başkanlık etmek
- Görev yaptıkları ilçe sınırları içerisinde kanunların, yönetmeliklerin ve tüzüklerin ilanını gerçekleştirmek ve bunların doğru şekilde uygulanması için gerekli adımları atmak
- Denetimler sonrasında gerekli durumlarda devlet memurlarını görevlerinden uzaklaştırmak
- Emniyet teşkilatının işleyişini denetlemek
- Vatandaşların sorunları ile ilgilenmek ve sorunların giderilmesi için gerekli tedbirleri almak
- Kaymakamlık bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşların şikayetlerini, taleplerini ve isteklerini dinlemek
- İdari işleyişin düzeni için gerekli tedbirleri almak
Kaymakamların görevleri genel olarak bu şekildedir. Ancak bunun haricinde de farklı görev ve sorumlulukları olabileceği unutulmamalıdır.
Kaymakam Maaşı Ne Kadar? 2022 Güncel Maaş!
Kaymakamlar, aynı zamanda devlet memuru olduklarından dolayı maaşları farklı unsurlardan etkilenir. Medeni hal, eğitim seviyesi, hizmet yılı ve benzer hususlar, maaşların değişkenlik göstermesine neden olur. Ayrıca kaymakam maaş zammı, memurlara yapılan zam oranı ile aynıdır.
2022 yılının başında yapılan yaklaşık %30 oranındaki zam sonrasında kaymakam maaşları ortalama 18.500 TL olmuştur. Bahsedilen unsurlara bağlı olarak bu rakam yukarı veya aşağı yönlü küçük değişiklikler gösterebilir. Buna rağmen maaşların Türkiye standartlarına göre oldukça yüksek olduğu ifade edilebilir.
Göreve yeni başlayan bir kaymakam ile hizmet yılı 20’nin üzerinde olan bir kaymakamın maaşları arasında ciddi farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzde olası maaş kıyaslamaları sırasında hizmet yılı, medeni durum ve çocuk sayısı türünden değişkenler de dikkate alınmalıdır. Kaymakam nasıl olunur merak edenler için maaş önemli bir detay oluyor.
Kaymakam Olmak için KPSS Şart Mı?
Kaymakam nasıl olunur diye düşünenlerin merak ettikleri konulardan birisi de KPSS şartıyla ilgilidir. Bilindiği gibi kaymakamlık, aynı zamanda bir devlet memurluğudur. Devlet memurluğu için en önemli şartlardan birisi ise KPSS’dir. İşte bu noktada, kaymakamlık için de bu şekilde bir şart olup olmadığı merak ediliyor.
Geçmişte kaymakamlık için KPSS şartı vardı. Ancak 2014 yılında yapılan düzenleme ile bu değişiklik kaldırılmıştır. Değişiklik sonrasında adaylardan KPSS puanı istenmiyor. Bunun yerine İçişleri Bakanlığı ve ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınav puanı isteniyor.
Bu noktada merak edilen bir diğer konu ise adayların 5 yıllık kamu hizmeti deneyimi olması ile ilgilidir. Normalde bu şekilde herhangi bir şart yoktu. Ancak bir dönem böyle bir şart getirildi ve adayların en az 5 yıllık kamu deneyimine sahip olması istendi. Fakat söz konusu düzenleme sadece 2 hafta yürürlükte kaldı ve daha sonra tekrardan kaldırıldı. Dolayısıyla da böyle bir şart yoktur.
Kaymakamlık Stajı Kaç Yıl?
Kaymakamlık sınavını başarı ile geçenler, mülakatı sorunsuz şekilde tamamlayanlar ve güvenlik soruşturmasından geçen adaylar, kaymakamlık stajına alınıyor. Kaymakamlık stajı, 3 yıldır. Bu sürenin 1 yılı yurtdışı görevi şeklindedir. Diğer kısımları ise farklı eğitimlerden oluşur. Kaymakam nasıl olunur diyenler için staj süreci genel olarak şu bölümlerden meydana gelmektedir:
- Yurt Dışı Stajı: 12 ay
- Kaymakamlık Kursu: 4 ay
- Merkez Stajı: 2 ay
- Mülkiye Müfettişi Stajı:5 ay
- Kaymakam Refikliği: 3 ay
- Bakanlık Merkez Stajı: 4 ay
- Milli Güvenlik Stajı:5 ay
- Kaymakam Vekilliği: 8 ay
Bu bölümlerin de başarı ile tamamlanması sonrasında adaylar, kaymakam olarak görevlerine başlar.
Kaymakam Olmak için KPSS Şart Mı?
Kaymakam olmak ve göreve hemen başlamak için girilmesi gereken ilk sınav KPSS'dir.
Kaymakamlık Stajı Kaç Yıl?
Görev alacağınız bölge ve kuruma göre kaymakamlık staj süresi en az 2 ay en fazla 1 yıldır.
Kaymakam maaşları konumuz burada.
Dikkatinizi Çekebilir: En Çok Para Kazandıran Meslekler
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.