Noter maaşları ne kadar? İşte güncel bilgiler. Noterler, başta araç alım satımı olmak üzere birçok insanın yakından bildiği yerlerdir. Burada yapılan işlemlerin tamamının resmi olması, noterlerin bir devlet kurumu olduğunu akla getiriyor. Ancak noterler bir devlet kurumu değildir ve burada çalışanların maaşları da devlet tarafından ödenmez. Peki, noter maaşı ne kadar? Yazımızın devamında noter maaşı ve konuya ilişkin merak ettiğiniz diğer detayları bulabilirsiniz.
Noter Maaşı
Noter maaşı, ortalama olarak 30.000 TL seviyelerindedir. Ancak verilen bu rakam ortalama olup, alınan maaşlar farklı unsurlara göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla burada verilen rakamın çok üzerinden veya altında maaş alanlar olduğu da bilinmelidir.
Noterler, kendileri ile ilgili olan kanun maddesine göre faaliyet gösterir. Devletten herhangi bir maaş almazlar. Sadece yaptıkları işlemler üzerinden kazanç sağlarlar. Dolayısıyla da noter ne kadar yoğun ve ne kadar fazla işlem yapıyorsa, noter maaşı da o kadar yüksek olur.
Noterlerin kendi içerisinde farklı sınıfları vardır ve bu sınıflamalar, iş yoğunlukları dikkate alınarak yapılmıştır. İlgili sınıflara bakıldığında iş yoğunluğunun en fazla olduğu grubun birinci sınıf noterler olduğu ve bunların aylık kazançlarının bazen 100.000 TL gibi bir rakamın dahi üzerine çıktığı görülür. Dolayısıyla noter maaşları değişkendir ve bu noktada net bir rakamdan bahsetmek yanlış olacaktır.
Noter Maaşı Ne Kadar?
Noter maaşı ortalama olarak 40.000 TL’dir. Bu rakam, ikinci sınıf noterlerin kazandığı miktardır. Üçüncü sınıf noterler daha az kazanır ve onların maaşları ortalama olarak 25.000 TL seviyelerindedir. Birinci sınıf noterlerin maaşı ise 80.000 TL seviyelerindedir. Ancak bazı dönemlerde 100.000 TL üzerinde de kazanç elde edebilirler.
Noter maaşları sabit değildir ve farklı unsurlara göre değişebilir. En önemlisi ise iş yoğunluğu ve yapılan işlemlerin ücretleridir. Bahsedilen husus nedeniyle yıl içerisinde sürekli sabit bir kazanç durumu da yoktur. Bazı dönemlerde işlem yoğunluğu ve dolayısıyla da kazançları daha yüksek iken, bazı dönemlerde ise tersi bir durum vardır.
Noter Maaşları Ne Kadar Oldu?
Noter maaşları, yapılan işlemlerin ücretleri ile yakından ilgilidir. Ayrıca tekrar vurgulamak gerekirse noterler devletten veya bağlı oldukları bir kuruluştan maaş almıyor. Bahsedilen hususlar dikkate alındığında maaşları etkileyen temel unsurun işlem ücretleri olduğu ifade edilebilir.
Bilindiği gibi Türkiye’de resmi işlemlerin ücretleri ÜFE oranına bağlı olarak hesaplanan yeniden değerleme oranı ile değişiyor. Benzer bir durum noter işlemleri için de geçeridir. Yeniden değerleme oranı ise Ekim ayında açıklanan yıllık ÜFE’ye göre hesaplanır. Son açıklanan yeniden değerleme oranı yaklaşık %36 olmuş ve resmi işlem ücretleri de bu seviyede artmıştır.
Noter maaşı ne kadar oldu sorusu için her ne kadar net bir rakam verilemese de, artış genel olarak %36 seviyesinde gerçekleştiği ifade edilebilir. İlgili artışın maaşları veya aylık kazanılan miktarları da bu oranda etkilediğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Noter Katibi Maaşı
Noter katibi maaşı, 5.000 TL ile 7.500 TL arasında değişiyor. Noterlerin bir devlet kurumu olmaması ve burada görev yapanların maaşlarının standart olmaması, noter katibi maaşları hakkında net rakam verilmesini engeller.
Katipler, noterliklerin en önemli personelleridir. Burada yapılan bütün işlemlerden noter sorumludur, ancak işlemlerin tamamı noter tarafından yapılmaz. İşlemlerin standart prosedürler şeklinde olanları katipler yapar. Dolayısıyla buradaki iş yükünün önemli ölçüde kaldırılmasında katiplerin çok büyük bir paylarının olduğunun ifade edilmesi yanlış olmaz.
Her ne kadar noter katiplerinin iş yükleri noterlere kıyasla daha fazla olsa da, aldıkları maaş çok daha düşüktür. Katipler, genellikle sabit olarak maaş alır ve iş yoğunluğu onların maaşlarını etkilemez. Maaşları ortalama olarak 5.000-7.500 TL seviyesindedir. Ancak daha yüksek maaş alan katipler olduğu da unutulmamalıdır.
Noter katibi maaşı hakkında genel bilgiler verdikten sonra nasıl noter katibi olunacağından da bahsedilmesi yararlı olacaktır. Bu noktada öncelikle adayların gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Sonrasında ise en az 6 ay boyunca bir noterin yanında çalışılarak katiplik için başvuru yapılması gerekiyor. Genel olarak aşamalar bu şekildedir, ancak çok daha detaylı olduğu unutulmamalıdır.
Noter Memuru Maaşı
Noter memuru maaşı, ortalama olarak 5.000 TL ile 7.000 TL arasında değişir. Rakamın bu kadar farklılık göstermesinin nedeni, noterlerin bir devlet kurumu olmamasıdır. Buna bağlı olarak aynı kentteki iki farklı noterde görev yapan noter memurlarının maaşları dahi farklı seviyede olabilir.
Burada dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken önemli hususlardan birisi de noter memuru ifadesidir. Bilindiği gibi memur denildiği zaman akla ilk olarak kamu görevlileri gelir. Ancak buradaki ifade ile anlatılmak istenen kamu görevlileri değildir. Memur, genel bir ifade olarak kullanılmıştır.
Noter memuru denildiğinde genellikle katip haricindeki çalışanlar akla gelir. Bu tür çalışanların görevleri genellikle basit ve teknik olmayan işlemlerdir. Sorumlulukları çok azdır ve riskli olan işlemleri yapmalarına izin verilmez. Noter memuru ifadesi ile bazen noter katipleri de anlatılmak istenebilir.
Noter Olma Şartları
Noter maaşı konusundaki detaylı bilgilerin ardından bu mesleği seçmek isteyenlerin aklındaki diğer soruların cevaplarına geçmek yararlı olacaktır. Bu noktada merak edilen ilk husus, noter olma şartları olarak belirtilebilir.
Noterler, Adalet Bakanlığı üzerinden aldıkları izin ile faaliyet gösterir. Dolayısıyla bakanlığın bu izni vermesi için gerekli olan şartların sağlanması gerekir. İlgili şartlardan öne çıkanlar genel olarak şunlardır:
- C. vatandaşı olma
- Adli sicili temiz olma
- Hukuk fakültesi mezunu olma
- Avukatlık stajını tamamlama
- Avukatlık ruhsatını almış olma
- Yüz kızartıcı suç nedeniyle soruşturma geçirmeme
- Kamu haklarından yoksun bırakılmama
- Memuriyetten ihraç edilmiş olmama
- Noterlik stajını tamamlama
- Adalet Bakanlığı’ndan gerekli izni alma
- 23 yaşını doldurma, 51 yaşından gün almama
- En az 4 yıl avukat olarak görev yapma
- Erkek adayların askerliklerini yapmış olmaları (veya tecil ettirmiş olmaları)
Burada yer alan şartları sağlayan adaylar noterlik için başvuru yapabilir. Noterlik için avukatlık ruhsatının alınması gerekiyor, ancak hukuk fakültesinden sonra direkt olarak hakim veya savcı olanlar için farklı şartların devreye girdiği unutulmamalıdır. Fakülteden sonra direkt hakim ve savcıların avukatlık ruhsatları olmasa dahi, noterlik için başvuru yapabiliyorlar. Hakim ve savcıların da en az 4 yıl hakim ve savcı olarak görev yapmaları isteniyor.
Nasıl Noter Olunur?
Noter olmak için öncelikle istenen şartların sağlanması gerekiyor. Sonrasında ise Adalet Bakanlığı tarafından yapılan alımlar için başvuru yapılmalıdır. Başvuru öncesinde bakanlıktan noterlik belgesinin alınması da gerekiyor. Noterlik belgesi alımı için de farklı bir prosedür vardır.
Bütün bu süreçlerin sonunda şartları sağlayan adayların başvuruları kabul edilir. Sürecin genel olarak aşırı zor olmadığı ifade edilebilir. Nihayetinde çok yüksek kazançlar sağlayan bir meslek için bahsedilen sürecin oldukça normal olduğu dahi söylenebilir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken bazı önemli detaylar vardır.
Noterler, istenen yerlere açılamaz. Bakanlık tarafından her il ve ilçede kaç adet noter bulunacağı belirlenmiştir. Sadece belirlenen sayıda noterin faaliyetlerine izin verilir. Dolayısıyla noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir.
Noter maaşı ve merak edilen diğer detaylar genel olarak bu şekildedir. Maaşlara ilişkin verilen rakamların ortalama olduğu unutulmamalıdır.
Detaylı İncele: Noter Olma Şartları!
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.