Öğretim görevlisi, ülkemizdeki saygın mesleklerden birisidir. Akademisyen olarak da nitelenen bu mesleğe sahip olabilmek için zorlu bir yolun aşılması gerekiyor. Peki, öğretim görevlisi nasıl olunur? Öğretim görevlisi olma şartları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve öğretim görevlisi ile ilgili merak ettiğiniz diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Öğretim görevlisi olmak için adayların zorlu bir yolu aşmaları gerekiyor. Ancak ilgili mesleğin prestijinin yüksek olması, toplumda saygı görmesi ve Türkiye şartlarına göre maaşının da iyi olması, tercih nedenleri arasında gösterilebilir. Eğer siz de prestijli, saygın ve yüksek maaşlı bu mesleğe sahip olmak istiyorsanız, kendinizi geliştirmeye şimdiden başlamanız gerekiyor.
Öğretim Görevlisi Nedir?
Öğretim görevlisi, görev yaptıkları fakültelerin bölüm başkanları tarafından tahsis edilen alanlarda lisans seviyesinde ders veren kişilerdir. Ders vermek temel görevleridir ve ilgili kanuna göre üniversitede en az 12 saat ders vermeleri gerekir.
Üniversitelerde görev yapanlarla ilgili farklı kavramlar kullanılıyor. Öğretim görevlisi, öğretim elemanı, araştırma görevlisi ve öğretim üyesi gibi kavramlar nedeniyle bazen karışıklıklar olabiliyor. Burada yer alan kavramlar her ne kadar büyük benzerlik gösterse de, tamamının anlamı farklı. Öğretim görevlisi nedir sorusunun tam olarak anlaşılabilmesi için bunların anlamlarının da bilinmesi gerekiyor.
Öğretim görevlisi, yüksek lisansını tamamlamış ve ders vermekle yükümlü olanlara verilen isimdir. Araştırma görevlisi, ders vermekle yükümlü değildir ve ayrıca yüksek lisansını tamamlama şartı yoktur. Yani yüksek lisans öğrencisi dahi olabilir. Öğretim elemanı ile öğretim görevlisi ve araştırma görevlisini kapsayan bir ifadedir. Öğretim üyesi ise doktorasını tamamlayan, doçent doktor veya profesör unvanına sahip olan görevlilerdir.
Buradaki genel bilgiler ışığında üniversitede görevli olan meslek gruplarının farkları daha net bir şekilde anlaşılacaktır. İlgili meslek grupları arasında geçiş olduğu da unutulmamalıdır. Üniversite kadrosuna araştırma görevlisi olarak giren bir kişi, gerekli süreçleri başarıya tamamlayarak önce öğretim görevlisi, sonra da öğretim üyesi olabilir.
Öğretim Görevlisi Olma Şartları
Her meslek grubunda olduğu gibi öğretim görevlisi mesleğinde de bazı şartlar vardır. Öğretim görevlisi olmak isteyen adayların öncelikle istenen şartları sağlaması veya sahip olması gerekiyor. Şartları tam olarak sağlamayan adayların başvuruları kabul edilmeyecek ve direkt olarak reddedilecektir.
Öğretim görevlisi olma şartları, alım yapılacak olan üniversiteye bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak istenen şartların genel olarak şu şekilde olduğu ifade edilebilir:
- Lisans bölümü mezunu olma
- ALES puanı en az 70 olma
- YDS puanı istenen seviyede olma
- Yapılacak sözlü sınavdan istenen seviyede puan alma
- Yazılı ve sözlü iletişim becerisi yüksek olma
- Sahip olduğu bilgi ve becerileri öğrencilere aktarma gücü yüksek olma
- Uzmanlık sahibi olduğu alanlarda araştırma tutkusunun yüksek olması
- Sürekli olarak araştırmalar yapma ve kendisini geliştirme
- Kendi alanı ve yakın alanlarla ilgili olan gelişmeleri yakından takip etme
- Özgün fikirler üretme
- Araştırma ve bölüm hedeflerine ulaşabilmek için grup çalışmalarına katılma
- Bilimsel seminerlere katılma
- Akademik konferanslara dahil olma
- Bilimsel makale yayınlama
- Bilimsel yayınları takip etme
- Erkek adayların askerlikle ilişkilerinin olmaması
- Kamu haklarından mahrum bırakılmış olmama
- Memurluktan ihraç edilmemiş olma
- Yüz kızartıcı suç işlememiş olma
Öğretim görevlisi olma şartları genel olarak bu şekildedir. Ancak buradaki şartlar incelendiğinde, bunların genel şartlar olduğu ifade edilebilir. Yani mesleğe dahil olduktan sonra yapılması gerekenlerdir. Bunlardan önemli olanlar, ALES ve YDS puanlarının yüksek olmasıdır. Ayrıca yapılacak mülakattan da adayların yüksek puan almaları gerekiyor.
Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?
Öğretim görevlisi olmak için adayların öncelikle şartları taşıması gerekiyor. Bu noktadaki en önemli şart, ALES ve YDS puanıdır. İlgili şartları taşıyan adayların, açılacak kadrolar için başvuru yapması yeterli olacaktır.
ALES ve YDS puanı yüksek olan adaylar, üniversitelerin alımları için başvuru yapması gerekiyor. Ancak öğretim görevlisi alımlarının önemli bir kısmında üniversitelerin tezli yüksek lisans yapmış olma şartı istediği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla adayların bu şartı da sağlaması önemlidir.
Gerekli şartları taşıyan adayların başvuruları üniversite tarafından alınıyor. Bu aşamadan sonra ise başvuru yapanların ALES ve YDS puanları devreye giriyor. Puan ortalamasına göre en yüksek puana sahip 10 aday davet ediliyor. Adaylara yazılı ve sözlü sınav yapılabiliyor. Buradan alınacak puan üzerinden sıralama yapılıyor ve puanı yüksek olan adaylar mesleğe kabul ediliyor.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli hususlardan birisi de alımlar için gerekli olan şartların üniversitelere göre farklılık gösterebilmesidir. Özellikle adaylardan, alım yapılacak bölümle ilgili yüksek lisans yapma veya benzeri şartları sağlamaları isteniyor. Dolayısıyla başvuru öncesinde adayların şartları detaylı olarak incelemesi ve sonrasında hareket etmesi çok daha doğru olacaktır.
Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar?
Öğretim görevlisi olmak, genel manada zor bir süreçtir. Ancak bu zorluk, mesleğe dahil olduktan sonra da devam eder. Öğretim görevlilerini ne iş yaptığı, merak edilen konulardan biridir. Birçok kişi sadece üniversitede ders verdiklerini düşünür. Ancak bunun haricinde de görev ve sorumlulukları vardır. Öğretim görevlisi görevleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Sorumlu olduğu dersleri lisans düzeyinde vermek
- Derslere detaylı olarak hazırlanmak ve en güncel bilgileri aktarmak
- Öğrencilerin derslerde ne kadar ilerlediklerinin takibini yapmak
- Öğrencilerin derse katılımlarını sağlamak
- Mesleki gelişimini devam ettirmek ve bunun için araştırma süreçlerine önem vermek
- Kendi alanı ile ilgili araştırmalar yapmak ve bunların sonuçlarını bilimsel makalelerle yayınlamak
- Bilimsel makale ve diğer bilimsel yayınları kaleme alma
- Bölüm ve fakültede yapılan toplantılara dahil olma ve fikirlerini burada dile getirme
- Bölümü için oluşturulan müfredata katkı verme, müfredat kalitesinin artması için gerekli katkıları yapmaktan çekinmeme
- Öğrencilerin görev ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini denetleme
- Öğrenim materyali geliştirme süreçlerine dahil olma
- Akademik performansa ilişkin geri bildirimlerde bulunma
Öğretim görevlisi görevleri genel olarak bu şekildedir. Buradan da anlaşılacağı üzere görev ve sorumlulukları son derece fazladır. Bunların başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için kendisini sürekli geliştirmesi çok önemlidir. Aksi durumda mesleki sorumluluk ve görevlerini yerine getiremeyeceği gibi kendisi de mutsuz olacaktır. Bu ağır ve zorlu sorumlulukların altına girmeyi göze alan adayların öğretim görevlisi olmaları gerekiyor.
Öğretim Görevlisi Maaşları
Öğretim görevlisi maaşları; 8.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiyor. Bu noktada maaşları etkileyen farklı unsurlar olduğu, dolayısıyla çok daha yüksek rakamlar alınabileceği unutulmamalıdır. Maaşları etkileyen hususların başında ise öğretim görevlilerinin görev yerleri geliyor. Devlet üniversitesi kadrosunda yer alan öğretim görevlileri, genel olarak benzer düzeyde maaş alır. Burada hizmet yılı, medeni durum ve çocuk sayısı gibi unsurlar maaşları etkiler.
Vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlileri maaşları ise daha değişkendir. Burada vakıf üniversitesinin maaş politikası çok önemlidir. Ayrıca öğretim görevlisinin unvanı ve geçmiş başarıları da önem kazanıyor. Bahsedilen hususlar nedeniyle maaşlar 20.000 TL üzerine dahi çıkabiliyor. Ancak devlet üniversitelerine göre daha düşük de olabiliyor. Dolayısıyla burada değişkenlikler olduğu unutulmamalıdır. Öğretim görevlisi maaşları, her yıl biraz daha artıyor. Diğer meslek gruplarına yapılan zamlar, öğretim görevlilerini de etkiliyor.
İlginizi Çekebilir : Öğretim görevlisi maaşları – Hemşirelik Taban Puanları
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.
Sosyal bilgiler öğretmenliğinden tüm Türkiye deki üniversitelerde öğretim görevlisi ne kadar alıyorlar.
Araştırma görevlisi üniversitede yüksek lisansını yapan kişi mıdır. Araştırma görevlisi maaş alıyor mu
Genel manada son derece açıklayıcı ve aydınlatıcı bir yazı olmuş, emeğiniz için teşekkürler.