Psikolog nasıl olunur sorusu hepimizin merak ettiği konulardan biri değilmi? Şimdi hayatımızda çok büyük bir rol oynayan özellikle son zamanlarda insanların adından sıkça söz ettiği Psikolog nasıl olunur sorusunu yanıtlayacağız.
Psikolog nedir 2022
İnsanların duygu ve düşüncelerini analiz ederek içinde bulunduğu karmaşık durumlarla ilgili deneyler ve testler yapan doktorlara psikolog denir. Günümüzde bir çok gençin hayallerini süsleyen meslekler arasına yerleşen psikolog olmak cümlesi gözümüze çarpıyor. Türkiyede psikolog kavramanın ne olduğu ve işleyişi hakkında yeterli bilgi sahibi insan olmamasına rağmen son yıllarda psikolog’lardan yardım almak konusuna insanların sıcak baktığını görmekteyim.
Nitekim Ruhsal problemlerle karşı karşıya kalan bir çok insan, psikolojik tedavi yöntemlerini testlerini, gerek seansları aklının ucundan dahi geçirmezler, Fakat modern çağda psikologlar insanların ruh sağlığı için çok önemli bir rol oynamakta.
Psikolog nasıl olunur?
Gün geçtikce değeri birazdaha artan Psikologlar, elbette bu aşamalara gelmeden önce uzun bir süreçten geçiyor. Psikolog mesleğine ilk adımı atmak için üniversitelerin Fen-Edebiyat, Psikoloji bölümünden mezun olunması gerekmektedir, Tabi bu Psikolog olmak için yeterlidir, fakat psikoterapist olmak için sadece atılan bir ön adımdır.
Psikolog olmak için gerekenler?
Diğer konulardan biride Psikolog adayının gerekli şartları karşılıyor olması. Düzgün bir diksiyon ve insanlarla iletişiminin kuvvetli olması aranan kriterlerin başında gelmektedir. İnsanları dinlemeyi seven yardımsever bireylerin şansları dahada artmaktadır. Sosyalitesi yüksek ve hayattaki olağan dışı olaylar karşısında kararlı tutumlar sergilemek çok önemlidir.
Psikolog olmak için hangi bölüm okunmalı?
İlk etapta üniversitelerin fen-edebiyata bağlı psikoloji bölümüne girmeye hak kazanılması gerekmektedir. Psikolog olma sürecinin temelleri üniversite sürecinde bu şekilde verilmektedir. Eşit ağırlık puanlama türleriyle üniversite girmeye hak kazanan adayların eğitimi toplamda 4 yıl sürmektedir, ancak bu 4 yıllık süreç yeterli görünmemektedir. Kliniklerde görev alan psikolog olmak için üniversitede bulunan çeşitli bağlantılı alt dallardan birine yönelerek 2 yıl süren yüksek lisans programının tamamlanması gerekiyor. Psikoloji bölümünden mezun olamayanlar ise yüksek lisans doktora programını birlikte tamamlaması gerekiyor. Görüldüğü Psikoloji olma süreci uzun soluklu bir okul ve eğitimi kapsıyor. Öğrenciler bu 4 yıl içinde çeşitli zorlu süreçlerden geçtiği aşikar bir durumdur.
Sana Özel öneri : Polis Nasıl Olunur
Psikolog bölümü okuyacak öğrencilerin en çok merak ettiği konularla ilgili, soru cevab bölümü derledik.
1.) Psikoloji bölümünden mezun olduğum zaman klinik psikolog olabilirmiyim?
Hayır, 4 yıllık pskiloji okumuş mezunlar, faaliyetlerine psikolog ünvanı ile devam edebilirler. Diğer meslek gruplarının alt alanlarındada olduğu gibi, klinik psikoloji alanında uzman olmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programını tamamlayarak uzmanlık derecesine terfi edebilirler. Klinik psikoloji alanında doktora veya yüksek lisans eğitimi alınması şarttır.
2.) Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmak zorundamıyım?
Hayır, Yüksek lisans tamamiyle sizin isteğiniz doğrultusunda gerçekleşen bir eğitimdir. Şayet psikoloji bölümlerinin alt alanlarından birinde uzmanlık derecesi almak istiyorsanız bu yola başvurmanız gerekmektedir.
3.) Yüksek lisans yapmazsam çalışabileceğim yerler neresidir?
Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra, hergangi bir psikoloji alt alanında uzmanlaşmadan da bir çok farklı alanda çalışabilirsiniz. örneğin insan kaynakları, otellerin veya şirketlerin halkla ilişkiler bölümleri, reklamcılık ve eğitim sektörleri gibi aklıma gelmeyen bir çok alanda çalışabilirsiniz.
4.) Psikolok olduğumda ilaç yazabilirmiyim?
Hayır, İlaç yazma yetkisi sadece tıp fakültesinden mezun olanlara mahsustur, örneğin doktorlar veya diş hekimleri. Psikolog olarak faaliyet gösteren kişiler hastaları tedavi esnasında şayet ilaç yazılmasını gerekli görüyorsa, bu işlemi psikiyatriler aracılığı ile halletmektedir.
5.) Klinik Psikoloğu, Psikiyatrist, Psikoterapist danışmanı arasındaki fark nedir?
Öncelikle madde 4’te belirttiğim Nüans’a dikkat ettiyseniz, Psikiyatristler tıp eğitimi almış profosyonel doktorlardır. Ağır depresyonlar, Şizofreni gibi ağır hastalıkları tedavi etmek amacıyla ilaç yazma yetkisine sahiptir.
Klinik psikologlar ise çeşitli psikolojik testler uygulayarak birebir insanlarla iletişim kurarak, bir takım değerlendirmeler yaparak veya psikoterapi teknikleri uygulayarak hastalarını tedavi etmektedir. Terapistler tüm tedavi sürecinde yer alırlar, birden fazla tedavi yönteminde uygulamalı eğitime sahip profosyoneldir.
Danışmanlar ise uzmanlaştıkları alanda faaliyet gösterirler, örnek verecek olursak Eğitim, Aile, hukuk gibi hayatın bir çok alanında gereksinim duyulduğunda, özel sorunları çözmeye odaklı çalışırlar.
Psikolog maaşları 2022 Psikologlar ne kadar maaş alır
Tüm zorlu süreçler tamamlandıktan sonra işini aşk ile yapan her bireyin olmazsa olmaz unsurlarından biri olan para konusunada değinmeden bitirmeyelim 🙂 Psikolog mesleğinde oldukça yüksek rakamlar kazanılabilmektedir. Okuldan mezun olan kişilerin yukarıda saydığımız maddelere yatkınlığı aslında maaşlarına doğrudan etki etmektedir, kendinizi nekadar geliştirirseniz maaş konusundada bir okadar tatminkar rakamlara ulaşabilirsiniz, Tabiki atlamamız gereken bir husus daha var bir çalışalacak yere görede maaşlar değişiklik gösterebilmektedir, Bir ortalama yapacak olursak Psikolog maaşları 2022 yılında 5.500 TL tl’den başlamaktadır, Ayrıca bu durum Evli/Bekar yada çocuğunuzun olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.
İlgili Konu: Psikolog Maaşları
Özel hastanelerde faaliyet gösteren psikolog maaşlarına gelecek olursak, Döner sermaye ücretleri maaşın üstüne eklendiğinde 6500 7500 TL bandı görülmektedir. Mesliğini iyi icra ederek kendini kanıtlamış, özgüveni yüksek kişiler kendi Psikolog kliniklerini kurarak daha yüksek, paralar kazanabilmektedir.
İlginizi Çekebilir : Polis Maaşları
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.