Hostes nasıl olunur, son dönemlerin merak edilen konularından biridir. Özellikle meslek seçimini henüz yapmamış gençler tarafından bu konuya yoğun ilgi gösteriliyor. Peki, hostes nasıl olunur? Hostes olma şartları nelerdir? Hostes olmak için hangi bölümü tercih etmek gerekir? Bahsedilen soruların cevaplarını ve hostesliğe dair diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hostes denildiğinde birçok kişinin aklına uçaklarda yiyecek ve içecek servisi yapan kişiler gelir. Ancak bunun dışında farklı görev ve sorumlulukları olan hostesler, görev yaptıkları havayolu şirketine ve görev sürelerine göre yüksek maaşlar alıyor. Hatta yabancı şirketlerde çalışanlar, Dolar veya Euro üzerinden maaş alır. Kur farkı da dikkate alındığında hostesler, Türkiye ortalamasının üzerinde maaş alabiliyor.
Hostes Olma Şartları Nelerdir?
Her meslekte olduğu gibi hosteslikte de bazı şartlar var. Hostes olmak isteyenlerin öncelikle bu şartların tamamını sağlaması gerekiyor. Aksi durumda başvuruları direkt olarak reddedilebilir veya şartları sağlamadıkları anlaşıldığında başvuruları olumsuzlukla sonuçlanabilir. Dolayısıyla da ilk olarak istenen şartların eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyor. Hostes olma şartları genel olarak şu şekildedir:
- En az lise mezunu olmak
- En az bir yabancı dil bilmek (Akıcı derecede İngilizce konuşmak ve yazmak)
- Adli sicil kaydının temiz olması
- İstenen boy ve kilo şartlarını sağlamak
- Daha önce herhangi bir havayolu şirketinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmamış olma
- Erkek adayların askerliklerini yapmış olmaları (Askerliklerini tecil ettirmeleri)
- Havaalanında ve uçaklarda görev yapmaya engel bir sağlık sorununun olmaması
Genel olarak istenen şartlar bu şekildedir. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli husus, her havayolu şirketinin farklı şartları olabileceğidir. Dolayısıyla bunların haricinde de farklı şartların sizden sağlanması istenebilir.
Havayolu şirketleri açısından yabancı dil oldukça önemlidir. Özellikle yurtdışı uçuşlarında görev yapıldığı durumlarda yabancı pilotlarla ve yabancılarla iletişim kurulabilmesi bu yabancı dil şarttır. Hatta bazı şirketler birden fazla yabancı dil dahi isteyebilmektedir.
Hostes olmak için sağlanması gereken en önemli şartlardan bir diğeri ise fiziki görünümdür. Şirketler, hostes alımlarında fiziki görünüme ilişkin farklı şartların sağlanmasını istiyor. Ancak genel olarak adayların iyi bir görünüme sahip olması ve görev süreleri boyunca da bunu korumaları talep ediliyor. Hatta sözleşmelere fiziki durumun olumsuz anlamda değişmesi durumunda bazı yaptırımlara maruz kalınacağına dair maddeler dahi konulabiliyor.
Hostes olma şartları genel olarak burada bahsedildiği gibidir. Ancak tekrardan vurgulamak gerekirse ilgili şartlar şirketlere bağlı olarak değişebiliyor. Dolayısıyla başvuru yapılan şirketin şartlarının öğrenilmesi ve başvurunun da buna göre yapılması daha uygun olacaktır.
Hostes Nasıl Olunur?
Hostes nasıl olunur sorusu için öncelikle başvuru şartlarının sağlanması, sonrasında ise yapılacak alımlar için belirtilen yollardan başvuru yapılması gerekiyor. Daha sonra alımı yapacak şirketin belirlediği değerlendirme kriterleri üzerinden değerlendirileceksiniz.
Hostes alımlarını yapan şirketlerin özel olmasından dolayı süreç farklılık gösterebilir. Ancak bu noktada izlenen adımlar genel olarak şu şekildedir:
- Alım yapılacağı ilan edilir ve başvurular alınmaya başlanır.
- Başvurularda adaylarda ayrıntılı CV istenir.
- Yapılan incelemeler sonucunda CV’si beğenilen adaylar yazılı ve sözlü sınav için davet edilir.
- Yazılı ve sözlü sınav yapılır.
- Adayların yabancı dillerine ilişkin testler yapılır.
- Genel görüntüleri ve istenen fiziki özellikleri tam olarak sağlayıp sağlamadıklarına bakılır.
- Bu aşamaları geçen adayların yazılı ve sözlü sınav puanları dikkate alınarak bir sıralama yapılır ve üstte olan adaylar işe alınır.
Süreç genel hatları ile bu şekildedir. Ancak burada bazı farklılıklar olabileceği de mutlaka dikkate alınmalıdır.
Tekrardan vurgulamak gerekirse şirketler yabancı dil ve fiziki görünüşe çok fazla önem veriyor. Yabancı dilinizin hangi düzeyde olduğunu anlamak için farklı sınavlar veya testler yapabilirler. İlgili testler yazılı ve sözlü olacaktır. Dolayısıyla hem yazmanız ve okumanız, hem de konuşmanız değerlendirilecektir.
Fiziki görünüm, hostes olma sürecinde sizi zorlayacak bir diğer konudur. Dövme, yara izi veya piercing gibi dışarıdan bakıldığında görülen unsurlar, başvurunuzun kabul edilmemesine neden olacaktır. Bunun yanında havayolu şirketi tarafından belirlenmiş olan boy, kilo ve BKİ’ye (beden kitle indeksi) uyduğunuzdan emin olmalısınız.
THY Hostes Nasıl Olunur?
Türk Hava Yolları (THY) bünyesinde hostes nasıl olunur için öncelikle adayların THY tarafından istenen şartları yerine getirmesi isteniyor. Bilindiği gibi THY, dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri ve dünyadaki hemen her ülkeye direkt uçuş yapıyor. Dolayısıyla da dünya çapındaki bir şirkette çalışabilmek için adayların sağlaması gereken şartlar, oldukça zorlayıcı olabiliyor.
THY tarafından istenen şartlara bakıldığında yabancı dil ve fiziki görünümün öne çıktığı fark ediliyor. Her ne kadar şartlarda tek bir yabancı dil zorunluluğu olsa da, ikinci yabancı dilin tercih nedeni olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla da adayların kabul edilebilmesi içinde birden fazla yabancı dili akıcı şekilde konuşmaları çok önemlidir.
Başvurular online ortamda yapılıyor ve başvurusu uygun olan adaylar mülakat, yazılı sınav ve fiziki kontrol için davet ediliyor. Bu aşamada adayların fiziki şartlara uyup uymadıklarına, İngilizce ve belirttikleri diğer yabancı dil seviyesine bakılıyor.
Sağlık kontrolü, psikolog değerlendirmesi, kurul mülakatı ve grup değerlendirme çalışması gibi aşamalar tek tek yapılıyor. Bütün bu süreçleri sorunsuz olarak geçen adaylar, THY bünyesinde hostes olarak görev yapmaya başlıyor.
Hostesler Ne İş Yapar?
Hostesler veya bilinen diğer adıyla kabin görevlileri, uçağın uçuşa hazırlanmasından yolcularla ilgilenmeye varıncaya kadar farklı görevleri üstleniyor. Hostes görevleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Uçağa binen yolcuların biletlerini kontrol etmek
- Bilet kontrolü ile yolcuların yerlerini bulmalarına yardım etmek
- Uçuştan hemen önce yapılan bilgilendirme toplantısına katılmak
- Bilgilendirme toplantısında verilen bilgileri dikkatle dinlemek ve gerekli tedbirleri almak
- Yolcuların koltuklarına doğru pozisyonda oturmaları için yardımcı olmak
- Uçuştan kurallar ve ilgili mevzuat hakkında bilgi vermek
- Olası bir acil durumda izlenecek protokolleri anlatmak
- Yolcuların güvenlik prosedürlerine uymalarını sağlamak
- Kıyafet yönetmeliğine uygun giyinmek
- Uçuş sırasında meydana gelen sorunlarla ilgili rapor düzenlemek
- Yolculara servis yapmak
- Uçağın temizliğinden sorumlu olma
Hostes görevleri genel olarak bu şekildedir. Hosteslerin bunlarla benzer görev ve sorumlulukları da vardır. Dolayısıyla sanıldığı kadar kolay bir meslek olmadığı söylenebilir.
Hostes Maaşları
Hostes maaşları, farklı unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla maaşlar hakkında net bir rakamdan bahsedilmesi doğru olmaz. Maaşlar; hizmet yılı, eğitim seviyesi, bilinen yabancı dil sayısı ve çalışılan şirkete bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
Her ne kadar maaşlar hakkında net rakam vermek doğru olmasa da, ortalama rakamlar verilebilir. Türkiye’deki yerli havayolu şirketlerinde maaşlar ortalama 8.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiyor. THY hostes maaşları, bir miktar daha yüksek. Yabancı şirketlerde ise rakam çok daha yüksek. Yabancı şirketler maaşları dolar veya Euro olarak ödediği için TL bazında maaşları 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişiyor. Ancak yabancı bir şirket bünyesinde hostes olmak son derece zor.
Hostes olmak ve hostesliğe ilişkin diğer detaylar genel olarak bu şekildedir. Siz de ileride hostes olmak istiyorsanız, şimdiden kendinizi geliştirmeli ve özellikle yabancı dil öğrenmeye başlamalısınız. Böylece hedeflerinize giden yolda önemli bir aşama kaydetmiş olacaksınız.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.
Yurtdışından gelen mezunları THY işe kabul ediliyormu?