Pilot nasıl olunur merak edenler için anlatalım. Pilotluk, her gencin hayallerini süsleyen mesleklerden biridir. Gökyüzünde bulutlara yakın olmak, yüksek maaş almak ve saygı görmek… Pilot olmak isteyenlerin sayısının çok fazla olmasının nedenlerinden bazıları bu şekilde. Peki, pilot nasıl olunur? Pilot olmak zor mu? Pilot olma şartları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve pilot olmak ile ilgili diğer detayları sizler için derledik.
Pilot denildiğinde akla genellikle tek bir meslek gelir. Ancak pilotluk kendi içinde farklı bölümleri olan özel bir meslektir. Askeri pilotluk, F16 pilotluğu, savaş pilotluğu ve SİHA pilotluğu gibi farklı alt bölümleri bulunmaktadır. Dolayısıyla pilot olma konusunda ilk olarak ne pilotu olacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Daha sonra ise gerekli şartları sağlayıp, eğitimleri tamamlayarak hayalinize ulaşabilirsiniz.
Pilot Olma Şartları Nedir?
Pilot olma şartları, ne pilotu olacağınıza bağlı olarak farklılık göstermektedir. Yolcu veya kargo uçaklarını kullanan sivil bir pilot olmak için gerekli olan şartlarla askeri pilotluk için gerekli olan şartlar farklılık gösterir. Dolayısıyla bu noktada şartlar arasında bazı önemli farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır. Her ne kadar sağlanması gereken şartlar arasında bazı önemli farklılıklar olsa da, genel olarak pilot olma şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Pilotluk yapmaya engel bir sağlık sorunu olmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden rapor
- Verilen eğitimlerin başarı ile tamamlanması
- İleri derecede İngilizce bilmek
- Gerekli boy ve kilo şartlarının sağlanması
Burada bahsedilen şartlar, genel şartlardır. Ancak yapılan alımlara ilişkin ilanları incelediğinizde gerekli şartların çok daha detaylı olduğunu göreceksiniz. Örneğin; THY pilot alımına dair yakın zamanda yayınlamış olduğu ilanda, adayların taşıması gereken şartları detaylı olarak belirtmiştir. Detaylarda adayların sağlaması gereken şartlar; yaş, İngilizce dil sınavı notu, adli sicil kaydı ve boy-kilo şeklinde sıralanabilir.
Askeri pilot olma şartları ise nispeten daha farklıdır. Burada adayların Milli Savunma Üniversitesi’ne giriş için yeterli puanı alması ve istenen şartları sağlaması gerekiyor.
Askeri Pilot Nasıl Olunur?
Askeri pilot olmak için daha önce adayların ilk olarak Kuleli Askeri Lisesi’ni kazanması, daha sonra ise Hava Harp Okulu’nda verilen eğitimleri başarı ile tamamlaması gerekiyordu. Ancak yakın zamanda askeri liselerin kapatılması ve harp okullarının da Milli Savunma Üniversitesi bünyesine katılması ile süreç biraz farklılaştı.
Askeri pilot olmak isteyen adayların üniversite sınavına girerek Milli Savunma Üniversitesi’nde bulunan Hava Harp Okulu için yeterli puanı alması gerekiyor. Daha sonra ise yapılacak olan sağlık kontrolleri, mülakat ve güvenlik soruşturması gibi aşamaların geçilmesi gerekiyor. Bahsedilen tüm aşamaların başarılı bir şekilde geçilmesi durumunda adaylar harp okuluna kabul edilecektir. Buradaki uzun ve zorlu eğitimlerin sonucunda adaylar, pilot olarak TSK bünyesine katılırlar.
Hava Harp Okulu’nda eğitim alan adayların belli bir süre TSK bünyesinde görev yapması gerekiyor. İlgili sürenin dolmasından sonra pilotlar, sivil havacılık alanında faaliyetlerine devam edebilir. Ancak daha öncesinden sivil havacılığa geçiş için yüksek tazminatların ödenmesi gündeme gelecektir. Dolayısıyla askeri pilot olmak isteyen adayların uzun süre TSK’da savaş pilotu olarak görev yapmak zorunda olduklarını unutmamaları gerekiyor. Pilot nasıl olunur diyenler için önemlidir.
F16 Pilotu Nasıl Olunur?
F16 pilotu olmak, hem teorik hem de pratik açıdan üstün meziyetlere sahip olmayı gerektiriyor. Adaylar Hava Harp Okulu’nda iken savaş pilotu olabilmek için öncelikle teorik eğitim alıyor ve bunlardan sınav oluyorlar. Yapılan üç ayrı sınavdan adayların baraj olarak belirlenen puanı geçmeleri gerekiyor. Normal Usullerden en az 85, Limitlerden en az 90 ve Emergency sınavından ise en az 100 puan almaları gerekiyor. Adaylar ilgili sınavlardan gerekli puanları almamaları durumunda başarısız olarak kabul ediliyor.
Başarılı olan adayların eğitimleri Yalova Hava Meydan Komutanlığı tesislerinde devam ediyor. Burada adayların uçuş kabiliyeti ölçülüyor ve bunun için pratik eğitimler yapılır. İlgili eğitimleri de başarı ile tamamlayan adaylar, F16 pilotluğu için son durak olan İzmir Çiğli’de bulunan 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda sıkı eğitimlere alınıyor. Söz konusu eğitimleri de başarı ile tamamlayan adaylar, f16 pilotu olarak TSK bünyesine katılıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: POLİS NASIL OLUNUR?
Helikopter Pilotu Nasıl Olunur?
Helikopter pilotu olmak için ilk olarak gerekli şartların sağlanması, sonrasında ise verilen eğitimlerin başarılı şekilde tamamlanması gerekiyor. Eğer sivil bir helikopter pilotu olunacak ise adayların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli olan eğitimleri alması gerekiyor. Alınan eğitimler sonrasında yapılan sınavları başarı ile tamamlayan adaylar helikopter pilotluğu lisansı alıyor. İlgili lisans ile sivil alanda mesleğini icra edebiliyor.
Askeri helikopter pilotu olmak istendiğinde ise süreç tamamen farklılaşıyor. Bu defa adayların Hava Harp Okulu’na girmesi gerekiyor. Adaylar buradaki eğitimlerden sonra askeri helikopter pilotu olma noktasında gönüllü olabilir veya tercihini bu yönde kullanılabilir. Yapılan tercihten sonra adayın uygun bulunması durumunda eğitimler burada bir aşamadan sonra helikopter pilotluğuna yönelik olarak veriliyor. Verilen eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar, TSK bünyesinde helikopter pilotu olarak görev yapabiliyor.
Savaş Pilotu Nasıl Olunur?
Savaş pilotu olmak, oldukça zorlu bir süreci gerektirir. Bu noktada adayların sadece sıkı çalışmasıyla ilgili bir durum yoktur. Aynı zamanda fiziksel ve psikolojik olarak da yeterli seviyede olması gerekiyor. Zira savaş pilotluğu oldukça önemli ve hassas bir görev. Adayların her durumda soğukkanlılıklarını korumaları, hızlı bir şekilde doğru kararlar almaları gibi özelliklere sahip olmaları büyük bir öneme sahip.
Hava Harp Okulu’nu kazanan adaylar, buradaki teorik eğitim sonrasında pratik eğitim sürecine geçer. Bu noktada adayların savaş pilotluğu için gerçekten uygun bir aday olup olmadıklarına bakılır. Yapılan testleri geçen adaylar bir sonraki aşamaya geçer. Ancak yapılan zorlu testleri ve G kuvvetine dayanıklılık denemelerini geçemeyenler bu aşamada elenir.
Zorlu pratik eğitimlerinin olduğu süreç başlar. Eğitimlerde adaylar eğitmenleri ile birlikte uçuşlar yapar. Belli noktadan sonra ise solo olarak uçmaya başlarlar. Uçuşları dikkatli olarak izlenir. Aşamaların tamamında başarılı olan adaylar TSK bünyesine savaş pilotu olarak dahil olurlar.
SİHA Pilotu Nasıl Olunur?
SİHA pilotu, Silahlı İnsansız Hava Aracı pilotu anlamına geliyor. Askeri alanlarda yoğun olarak kullanılan SİHA’lar, sahip oldukları özellikler ile düşmanların korkulu rüyası haline gelmiş durumda. İnsansız olan bu araçlar, uzaktan pilotlar tarafından kontrol ediliyor.
SİHA pilotu olmak için adayların bu yönde eğitim veren kurumlara başvuru yapmaları ve gerekli şartları taşımaları gerekiyor. Ülkemizde BAYKAR Savunma gibi Sivil Havacılık’tan onaylı olan kurumlardan eğitimler alınabilir. Alınan eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar, SİHA pilotu olarak görev yapabilir.
İHA Pilotu Nasıl Olunur?
İHA pilotu, İnsansız Hava Araçları’nı kullanan kişilere verilen isimdir. Drone olarak da bilinen ilgili araçlar, günümüzde birçok alanda kullanılıyor. Askeri amaçlı kullanımı daha çok bilinse de, her geçen gün farklı alanlarda kullanılmaya başlanan bir araç. Dolayısıyla da İHA pilotluğu, yakın geleceğin popüler mesleklerinden birisi olabilir.
İHA pilotu olmak için adayların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen eğitim kuruluşlarından eğitim almaları ve eğitimleri başarı ile tamamlamaları gerekiyor. Eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylara sertifika veriliyor. İlgili sertifika ile adaylar İHA pilotluğu yapabilir. Pilot nasıl olunur hakkınızda aklınıza başka sorular kaldı ise yorum ile bize iletebilirsiniz.
ilginizi çekebilir pilot maaşları
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.