Akademisyen olmak, parlak bir kariyere sahip olmak isteyenlerin en önemli hayallerinden biridir. Üniversitede çalışmak, toplumda itibar görmek ve yüksek maaş almak gibi özellikleri nedeniyle akademisyenlik, günümüzün tercih edilen mesleklerindendir. Ancak oldukça zorlu bir yol sonunda akademisyen olunabilir. Yazımızın devamında akademisyen nasıl olunur, akademisyen olma şartları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Akademisyen olmak, oldukça yoğun çalışmayı gerektiriyor. Bu çalışmaların, henüz lise döneminden itibaren başlaması çok önemli. Eğer böyle bir kariyer hedefiniz var ise zaman kaybetmeden henüz lisedeyken planlarınızı ve çalışma programlarınızı bu yönde yapmanız gerekiyor. Aksi durumda daha sonraki süreçlerde ciddi anlamda zorluk çekebilir ve hatta hedeflerinizi değiştirmek zorunda dahi kalabilirsiniz.
Akademisyen Nedir?
Akademisyen; üniversite ve benzeri yükseköğretim kurumlarında görev yapan ve öğretim ile araştırma konularına yoğunlaşan çalışanlardır. Yapmış oldukları çalışmalar ile bütün toplumu ve hatta bütün dünyayı etkileme güçleri vardır.
Akademisyenler, bir toplum için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Eğer bir toplumda akademisyenler olmaz ya da kaliteleri uluslararası seviyenin altında kalırsa, o toplumda ilerleme yaşanmaz. Hatta o toplum, birçok alanda geriye gider. Bütün bunların sonucunda ise bahsedilen türden toplumlar, dünya sahnesinden silinirler veya silikleşirler. İşte buradaki olumsuzlukların yaşanmaması noktasında akademisyenlerin önemli bir rolü vardır.
Akademisyenler, genellikle tek bir alanda uzmanlaşırlar ve o alanda kendilerini geliştirirler. Örneğin; sosyal bilimler veya doğa bilimleri alanında uzmanlaşırlar ve bu alanda farklı araştırmalar yaparlar. Özgün fikirler üretirler ve sorunlara yine özgün çözümler geliştirirler.
İNCELE: Noter Nasıl Olunur?
Akademisyen Olma Şartları
Akademisyen olma şartları, alım yapacak olan üniversiteye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Akademisyenliğin oldukça zor bir meslek olması nedeniyle şartlar da biraz zorludur. Bu noktadaki şartlar, genel olarak iki ana sınıfa ayrılabilir. Bunların ilkin kişinin akademik başarısına ilişkin olanlar, diğeri ise istenen genel şartlardır. Bu hususlar dikkate alınarak akademisyen olma şartları şu şekilde sıralanabilir:
Lisan eğitimini başarı ile tamamlamak (Not ortalamasının en az 2,50 veya daha yüksek olması, süreçte avantaj oluşturabilir)
- ALES puanının 70 ve üzerinde olması
- YDS’den en az 50 puan alma
- Yüksek lisans eğitimi için gerekli olan şartları sağlama
- Yüksek lisans eğitimi başarı ile tamamlama
- Doktora için gerekli şartları taşıma ve doktora eğitimini başarı ile tamamlama
- Yüksek lisans ve doktora tezlerini başarı ile verme
- Öğrenme ve araştırmaya karşı istekli olma
- Yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin yüksek olması
- Memuriyetten çıkarılmamış olma
- Yüz kızartıcı suç işlememek
- Adli sicili temiz olma
Buradaki şartları taşıyan adaylar, alımlar için başvuru yapabilir. Ancak akademik başarı ile ilgili olan şartlar, yani ALES ve YDS puanı ne kadar yüksek olursa, istenen amaca ulaşma olasılığı da o kadar artacaktır.
Bilinmesi gereken bir diğer husus ise lisans not ortalamasına ilişkindir. Alımlarda adayların en az 2.50 veya 3.00 ortalamaya sahip olması isteniyor. Lisans diploması notu, sadece bu noktada etkilidir. Daha sonraki süreçlerde ilgili not ortalaması kullanılmıyor. Ancak not ortalamanızın yüksek olması, psikolojik açıdan sizleri olumlu olarak etkileyebilir.
Akademisyen Nasıl Olunur 2022?
Akademisyen olmak için adayların öncelikle açıklanan şartları tam olarak taşıması gerekiyor. Daha sonra ise alım için yapılan ilanda belirtilen usullere uygun şekilde başvurunun gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Akademisyen olmanın ilk adımı araştırma görevlisi olmaktır. Bu noktada adayların kendi planlarını tam olarak belirlemeleri gerekiyor. Zaten araştırma görevlisi kadrosunun açılması, akademisyen yetiştirmek içindir. Dolayısıyla adaylar, kendi durumlarına göre uygun olan basamaktan bu mesleğe giriş yapabilirler.
Araştırma görevlisi olmak için ALES ve YDS şartlarını taşıyan adaylar başvuru sonrasında mülakata alınacak ve buradaki puanlarına göre kadroya alınıp alınmayacakları belli olacaktır. Eğer adaylar direkt olarak öğretim görevlisi kadrosu için istenen yüksek lisans ve doktora yapmış olma şartlarını taşıyorlarsa açılan bu kadrolar için de başvuru yapabilirler.
Başvuru sonrasında adayların ALES ve YDS puanları dikkate alınır ve ilgili puanların ortalamasına göre sıralama yapılır. Daha sonra en üstte yer alan 10 aday mülakata davet edilir. Alımlar, mülakat sonucuna göre yapılır. Burada adaylardan istenen farklı şartlar olabileceği de unutulmamalıdır. Adayların belli bir bölümde lisans eğitimlerini almış olmaları veya yüksek lisans ile doktoralarına belli alanlara yapmaları türünden şartlarla karşılaşabilirsiniz.
Kaç Yılda Akademisyen Olunur?
Akademisyen olmak için adayların doktora eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Doktora eğitimi sonrasında akademisyen olarak kabul ediliyorlar. Dolayısıyla adayların sırası ile lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi almaları gerektiği ifade edilebilir.
Akademisyen olmak için adayların 4 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisans ve 4 yıl da doktora yapmaları gerekiyor. Bu aşamaların başarı ile geçilmesi durumunda adaylar 10 yıl sonunda akademisyen olabiliyor. Ancak burada yer alan süreler, en az gerekli olan sürelerdir. Dolayısıyla sürenin daha da artabileceği unutulmamalıdır. Örneğin, lisans eğitiminin 5 yıl olması, yüksek lisanstan sonra ara verilmesi gibi durumlar nedeniyle bu süre 10 yılı aşabilmektedir.
Akademisyen Ne İş Yapar?
Akademisyenlerin görevleri denildiğinde genellikle mesleki görevlerine odaklanılır. Ancak görev ve sorumlulukları üniversiteye ilişkin olduğu kadar, topluma karşı da vardır. Dolayısıyla görev ve sorumluluklarının son derece geniş çerçevede ele alınması gerektiği unutulmamalıdır. Akademisyen görevleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Üniversitedeki görevleri kapsamında ders içeriklini hazırlamak ve ders planlamalarını gerçekleştirmek
- Öğrencilere danışmanlık hizmeti vermek
- Sınavların zamanında, doğru kapsamda ve sorunsuz şekilde yapılmasını sağlamak
- Bilimsel araştırmalar yapma ve bunlara ilişkin makaleler yayınlama
- Kendi alanındaki akademik ve bilimsel araştırmaları ve gelişmeleri yakından takip etme
- Farabi ve Erasmus gibi özel programların çalışmalarına dahil olma
- Rektörlük ve dekanlık ile çalışmalar yürütme
- Bilimsel kongrelere, konferanslara ve seminerlere katılma
- Özgün fikirler üretme
- Akademik faaliyetleri yürütme
Akademisyen Maaşları
Akademisyen maaşları, 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişir. Alınan maaş, burada belirtilen aralığın dışında da olabilir. Akademisyenlerin maaşları, farklı unsurlara göre değişkenlik gösterir.
Maaşlar konusundaki en etkili hususun görev yapılan üniversite olduğu ifade edilebilir. Devlet üniversitelerinde görev yapılması durumunda, maaşlar genel olarak benzer seviyede olur. Buradaki maaşlar; unvan, medeni durum, çocuk sayısı, ders ve çalışma yoğunluğu gibi hususlara göre farklılık gösterir. Unvanı yüksek olanlar, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi daha yüksek maaşlar alır.
Vakıf üniversitelerinde görev yapanlar açısından ise görev yapılan üniversitenin maaş politikası önemli bir unsurdur. Bunun yanında akademisyenin tanınırlığı ve genel başarısı da son derece önemlidir. Alanında tanınan ve başarıları ile dikkat çeken bir akademisyen için çok yüksek rakamlar ödenebilir.
Kimler Akademisyen Olamaz?
Akademisyen olmak, ciddi bir sorumluluk gerektirir. Bu sorumluluğu kaldıramayacak olanların akademisyen olması mümkün değildir. Gerekli adımları geçseler dahi görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getiremeyecekleri için meslekte kalıcı olamayacaklardır. Bunun dışında kamu görevinden çıkarılanlar, adli sicili temiz olmayanlar, lisans diploması not ortalaması 2,50’den düşük olanların da akademisyen olamayacakları ifade edilebilir. İstenen şartları taşımayanlar ile görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getiremeyecekler, akademisyen olamaz.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.