Kredi çekmek için gerekli evraklar, başvuru yaptığınız kredinin onaylanıp onaylanmayacağı ile yakından ilgilidir. Bankalar, değerlendirmelerini genellikle bahsedilen bu evraklara göre yapar. Buradaki bilgilerin eksiksiz ve doğru olmasının yanında istenen şartları taşıması, başvurunun kabul edilmesine neden olacaktır. Tersi durumda ise başvurunuz kabul edilmeyecektir.
Bankalar tarafından verilen ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi gibi farklı finansman türleri vardır. Bunlardan hangisine başvuru yapmışsanız, kredi türüne uygun olan evrakları da bankaya sunmanız gerekiyor. Peki, kredi çekmek için gerekli evraklar nelerdir? Bu sorunun cevabını ve gerekli evraklar konusunda merak ettiğiniz detayları sizler için derledik.
İhtiyaç Kredisi Çekmek için Gerekli Evraklar
İhtiyaç kredisi tatil, eğitim ve giyim gibi ihtiyaçlarda kullanılmak üzere bankalar tarafından sağlanan finansman desteğidir. Diğer finansman türlerinde harcama yapılacak alan kesin olarak belli iken, burada ise daha farklı bir durum bulunur. Buna bağlı olarak da ihtiyaç kredisi çekmek için gerekli evraklar biraz daha farklıdır. Bu evraklar şunlardır:
- TC. kimlik kartı (Nüfus cüzdanı, pasaport vb.)
- İkametgah (veya son 3 ay içinde gelmiş olan doğalgaz, elektrik ya da su faturası)
- Gelir belgesi
- Başvuru formu
Gerekli evrakları hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak özel bir durum olduğunda (örneğin; eğitim, tatil gibi ihtiyaçlar amacıyla finansman desteği sağlandığında), bunlara dair evraklar da talep edilir. Öğrenci belgesi, otel rezervasyonu türünden belgelerin de gerekli olabileceği unutulmamalıdır.
Taşıt Kredisi Çekmek için Gerekli Evraklar
Taşıt kredisi, adından da anlaşılacağı üzere araç almak için sağlanan kredidir. Kredi çekmek için gerekli evraklar da buna göre farklılık gösterir. Taşıt kredisi çekmek için gerekli evraklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- TC. kimlik kartı (Pasaport, nüfus cüzdanı vb.)
- Başvuru formu
- İkametgah
- Gelir belgesi
- Noter satış sözleşmesi
- Araç tesciline dair geçici belge
Bu evrakların bir kısmı, aracın satın alınmasının ardından bankaya sunulabilir. Dolayısıyla ilk olarak banka ile görüşme yapılması ve sonrasında kredi konusunda harekete geçilmesi daha uygun olacaktır.
Konut Kredisi Çekmek için Gerekli Evraklar
Konut kredisi çekmek için gerekli evraklar ise genel olarak şu şekildedir:
- TC. kimlik kartı (Pasaport, nüfus cüzdanı vb.)
- Başvuru formu
- Gelir belgesi
- İkametgah
- Satın alınacak olan konutun tapusu
Bu belgeler ile banka şubesine giderek konut kredisi için başvuru yapabilirsiniz.
Gelir Belgesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kredi çekmek için gerekli evraklar içerisinde yer alan gelir belgesi, büyük bir öneme sahiptir. Bankalar, genellikle başvuru sahibinin gelirine bakarak başvuruyu değerlendirir. Düzenli ve yüksek ödeme gücüne sahip olan kişilerin başvuruları kabul edilir.
Gelir belgesi denildiğinde akla farklı belgeler geliyor. Bu noktada bankalar açısından geçerli olan belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Memurlar ve kamu işçileri için maaş bordrosu
- Özel sektör çalışanları için maaş bordrosu veya maaş yazısı
- Serbest meslek sahipleri için gelir tablosu veya vergi levhası
- Şirket sahipleri ve ortakları için ticaret sicil gazetesi veya oda kayıt belgesi
- Emekliler için maaş hesabına ilişkin döküm
Kişinin mesleğine bağlı olarak ibraz etmesi gereken gelir belgesi de farklılık gösteriyor. Bunların dışında resmi olarak açıklanabilecek düzenli gelirlerin de bankaya bildirilmesi, kredi konusunda avantaj sağlayabilir. Örneğin; düzenli olarak gayrimenkullerinizden aldığınız kiralar veya benzeri gelirleri bildirebilirsiniz.
Kredi çekmek için gerekli evraklar, bankalar arasında da farklılık gösterebilir. Kredi kullanmaya karar verdikten sonra banka ile yapılan görüşme sırasında evraklar konusunda güncel bilgi almalısınız. Böylece süreç sizin açınızdan sorunsuz olarak ilerleyecektir.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.