Mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, günlük yaşamda çok sık duyulan mesleklerden biridir. Özellikle esnaflar tarafından bu meslek çok daha iyi bilinir. İlgili meslek grubu ile genel bilgiler bilinse de, maaşlarının ne kadar olduğu merak edilen konulardan biridir. Yazımızın devamında mali müşavir maaşı ne kadar sorusunun detaylı cevabını bulabilirsiniz.

Mali Müşavir Nedir?
Mali müşavir maaşı hakkında detaylı bilgi vermeden önce bu mesleğin genel hatları ile tanıtılması daha yararlı olacaktır. Mali müşavir veya bilinen diğer adıyla serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM), gerçek ve tüzel kişilerin hesap bilgilerinin düzenlenmesi, defterlerinin tutulması gibi işlemleri yapan meslek grubudur.
Maliye, iktisat ve işletme gibi bölümlerden mezun olanlar, gerekli şartları sağladıktan sonra bu mesleği yapmaya başlar. Genel olarak muhasebe ve vergi işlemleri gibi karışık konulara ilişkin işlemleri yaparlar. Halk arasında muhasebeci olarak da bilinirler.
Mali Müşavir Maaşı
Mali müşavir maaşı, 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişiyor. Mali müşavirlik mesleğinin yapısı, bu değişkenliğin en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Çünkü bu meslekte olanlar genel olarak serbest çalışır ve kendi müşterilerini kendileri bulurlar. Bulunan müşteri sayısı ne kadar fazla olursa, aylık kazanç da o kadar yüksek olacaktır. Bahsedilen husus nedeniyle mali müşavir maaşı ile ilgili net bir rakam vermek mümkün değildir.
En düşük mali müşavir maaşı, bazen asgari ücret kadar olurken, bazen de daha düşük seviyelerde dahi olabilir. En yüksek mali müşavir maaşı ise 30.000 TL ve üzerindeki seviyelere kadar rahatlıkla çıkabilir. Verilen rakamlar, bu meslek grubu maaşlarının ne kadar değişken olduğunu net olarak göstermektedir.
Mali müşavirlik, kendi içinde farklı türleri olan bir meslek grubudur. Genellikle bağımsız ve serbest olarak çalıştıkları ifade edilebilir. Ancak bazen bağımlı, yani sadece bir şirkete veya işletmeye hizmet verecek şekilde de çalışabilirler. Böyle bir durumda maaşları sabittir ve aylık bazda değişmez. Bağımlı olarak çalışan mali müşavirlerin maaşları iş yoğunluğu ve mesleki deneyime bağlı olarak 7.000 TL ile 12.000 TL arasında değişir. Mali müşavir maaşı, bu aralığın dışında da olabilir. Hizmet verilen şirketin veya işletmenin maaş politikası bu noktada önemli bir detay olarak dikkat çeker.
Serbest Mali Müşavir Maaşı
Serbest mali müşavir maaşı, 4.250 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Serbest mali müşavirlerin adından da anlaşılacağı gibi serbest çalışmaları, maaşların farklılık göstermesinin temel nedenidir. Dolayısıyla burada yer alan aralığın dışında da maaşlar alınabilir.
Serbest mali müşavirler, işletmelerin ve kurumların muhasebe işlerinin profesyonel olarak yürütülmesinden sorumludurlar. Anlaştıkları müşterilerinin işlerini üstlenirler. Dolayısıyla alanında kendini geliştirmiş, işini iyi yapan ve tercih edilen bir serbest mali müşavir, yüksek rakamlar kazanabilir. Öyle ki, 20.000 TL ve çok daha üzerinde rakamlar kazanmaları mümkündür.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Maaşı
Serbest muhasebeci mali müşavir maaşı, asgari ücret ile 10.000 TL arasında değişiyor. Burada bahsedilen rakamlar ortalama olup, farklı unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yani bir SMMM 10.000 TL üzerinde dahi maaş alabilir.
Bilindiği gibi işletmelerin defter tutma zorunluluğu bulunuyor. İşte bu işlem SMMM tarafından yapılır. Bunun dışında diğer muhasebe işlemleri de yine SMMM tarafından gerçekleştirilir. Serbest muhasebe mali müşavirler, aynı anda birden fazla işletmeye hizmet verir. Serbest olarak çalıştıkları için müşterilerini genellikle kendileri bulur veya ofislerine hizmet almak için işletme sahipleri gelir. Yapılan anlaşmaya göre her ay için ücret alırlar. Müşteri sayısının fazla olmasına bağlı olarak alınan maaşlar da artış gösterecektir.
Yeminli Mali Müşavir Maaşı
Yeminli mali müşavir maaşı, 8.000 TL ile 20.000 TL arasında değişir. Burada da hizmet yoğunluğu alınan maaşı etkileyen en önemli hususlardan birisidir. Ancak yeminli mali müşavirliğin bu alanın en yüksek noktası olması nedeniyle, aldıkları maaş da yüksektir.
Mesleğe SMMM olarak başlayanlar, 10 yıllık mesleki deneyim sonrasında yeminli mali müşavir olmak için adım atabilir. Yapılan sınavları başarılı şekilde geçen ve diğer şartları da sağlayanlar yeminli mali müşavir olabilir.
Yeminli mali müşavir maaşları, normal mali müşavirlere göre daha yüksektir. Ancak bunun bir garantisi olmadığının bilinmesi gerekiyor. Nihayetinde yeminli mali müşavir maaşları da hizmet verilen müşterilerden gelen ücretlerden oluşuyor. Eğer yeteri kadar müşteri bulunamaz ise maaşlar düşük olacaktır. Ancak yeminli mali müşavirlere olan talebin yüksek olması, böyle bir durumun yaşanma riskini ciddi anlamda düşürüyor.
Mali Müşavir Staj Maaşı 2022
Mali müşavir staj maaşı ortalama olarak asgari ücret kadardır. Ancak bu noktada net bir düzenleme olmadığı için alınan ücretler bazen asgari ücretin altına dahi düşebilir. Resmi olarak bu şekilde gösterilmese dahi ödemeler bu şekilde yapılabilir. Ancak tersi durum da mümkündür. Yani stajyer mali müşavir maaşları asgari ücretin üzerinde de olabilir.
Mali müşavirlerin staj süresi 3 yıl kadardır ve bu süre içerisinde normal mali müşavirlere göre daha az kazanırlar. Stajyer olmaları, daha düşük kazanmalarının temel nedenidir. Fakat unutulmamalıdır ki, burada da net bir maaş garantisi bulunmaz. Dolayısıyla alınan maaşlar arasında ciddi değişimler olabilir.
Mali Müşavir Olma Şartları
Mali müşavir olma şartları, bu mesleği seçmek isteyenlerin bilmesi gereken önemli hususlardan biridir. İlgili şartları sağlamayanların bu mesleği yapabilmeleri mümkün değildir. Mali müşavir olma şartları genel olarak aşağıdaki gibidir:
- TC. vatandaşı olma
- Kamu görevinden çıkarılmamış olma
- Kamu haklarından mahrum bırakılmama
- Adli sicilin temiz olması
- Muhasebe, işletme, bankacılık, iktisat, işletme, siyasal bilimler ve kamu yönetimi bölümlerinden mezun olma
- Yüz kızartıcı suç nedeniyle soruşturma geçirmiyor olma
Buradaki şartları sağlayan adaylar, mali müşavir olmak için başvuru yapabilir. Ancak şartlardan en az birinin dahi sağlanmaması mesleğe kabul edilmemesine neden olur.
Nasıl Mali Müşavir Olunur?
Mali müşavir olmak için öncelikle gerekli şartları taşımanız ve sağlamanız gerekiyor. Eğer şartları tam olarak sağlıyorsanız, mali müşavir olmak için yeterlilik sınavına girmeniz gerekiyor. İlgili sınavı başarı ile tamamlayan adayların staj süreci başlar. Bu süre, ön lisans mezunları için 3 yıl iken, lisans mezunları için ise 2 yıldır. Staj süresinin tamamlanmasının ardından yapılacak olan yeterlilik sınavının başarılı şekilde tamamlanması gerekiyor. Bütün bu aşamaları geçen adaylar mali müşavir olarak görev yapabilir.
Mali müşavirlik, kendi içerisinde ilerleme imkanı olan bir meslektir. Mali müşavir olanlar 10 yıllık mesleki deneyim sonrasında yeminli mali müşavir de olabilir. Onun için de yine benzer bir süreç izlenir. Yeminli mali müşavir maaşı daha yüksektir ve mesleki itibarları da fazladır. Bahsedilen türden birçok avantajı olduğu için yeminli mali müşavir olmak oldukça caziptir. Detaylı incele.
Mali Müşavir Ne İş Yapar?
Mali müşavir maaşı haricinde bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise mali müşavirlerin görevleridir. Bu görevler şunlardır:
- Şirket ve işletmelerin gelir gider kayıtlarının tutulması
- Muhasebe sistemlerinin geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi
- Muhasebe sistemi yok ise sıfırdan kurulması
- Vergi beyannamelerinin hazırlanması
- Finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.