Nikah için gerekli evraklar, evlilik telaşı içerisinde olan çiftler için şüphesiz ki tatlı bir telaş oluyor. Resmi olarak evliliğin tamamlanmasını sağlamak adına Nikah başvurusu adımları ve gerekli olan belgeler hakkında bilgiler sunmak istiyoruz.
Resmi nikah başvurusundan önce tüm evrakların hazır olması gerekiyor. İşte Nikah için gerekli evraklar listesi 2022.
Resmi Nikah için Gerekli Evraklar 2022 Yılında Nedir?
Tatlı telaşınızı sorunsuz bir şekilde atlamak ve mutluluğunuzun ilk adımını atmak adına Resmi nikah için gerekli evraklar 2022 yılında aşağıdaki gibidir;
- Evlenme Beyannamesi
- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
- Vesikalık Fotoğraf
- Evlilik Sağlık Raporu
Nikah için gerekli evraklar hakkında daha fazla bilgi vermek gerekirse şu şekilde;
Evlenme Beyannamesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?
Evlenme Beyannamesi resmi nikah için zorunlu bir evraktır; çiftlerin bir yuva kurmak için resmi olarak başvuru yaptıklarını gösteren form belgesidir. Evlenme beyannamesi çiftlerin başvurdukları belediye tarafından verilir. Evlenme beyannamesi formu üzerindeki tüm bilgiler doğru ve eksiksiz doldurulmalıdır. Bu form talebe göre birkaç farklı kopya ile teslim edilir.
Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
İlgili nüfus cüzdanını son 10 yıl içerisinde değiştirmiş olmanız gerekiyor. Fotoğrafsız nüfus cüzdanı belediye tarafından kabul edilmiyor. Aynı şekilde sürücü belgesi kimlik olarak kabul edilmiyor. Nüfus cüzdanı aslı ile birlikte fotokopisini de yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
Vesikalık Fotoğraf
Nikah başvurusu için gerekli evraklar arasında yer alan vesikalık fotoğraf belediyelere göre adet olarak farklılık gösterir. Nikah için gerekli vesikalık fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor. Fotoğrafın ön cepheden siyah sivil kıyafetler ile çekilmiş ve renkli özelliğe sahip olması standardı bulunuyor.
Evlilik Raporu Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?
Evlilik raporu nikah için gerekli belgeler arasında zorunlu olarak bulunuyor. Devlet tarafından getirilen yasal zorunluluktur. Evlilik raporu evlenecek olan çiftlerin her ikisine de gerçekleştirilen bazı tetkikler sonucu sağlık olarak sorunlarının olup olmadığını ortaya çıkaran belgedir.
Nikah için evlilik raporu almak isteyen çiftler Aile Hekimi tarafından bu evrakı alabilir. Çiftlerin gerçekleştirmesi gereken testleri istedikleri hastanede yapma hakkı bulunuyor. Ancak sağlık raporu sadece gelen sonuçlar doğrultusunda Aile Hekimi tarafından onaylanarak hazırlanıyor. Özel hastanelerden alınan Evlilik sağlık raporu ise kabul edilmiyor.
Evlilik için gerçekleştirilecek olan sağlık raporu tetkiklerinde evlenecek olan kişilerin kan grupları belirlenir ve cinsel yol ile bulaşıcı hastalık sahibi olup olmadıkları tespit edilir.
Evlilik sağlık raporu ücretli mi? diye merak edenler için ise tamamen ücretsizdir. Aile Hekimi Merkezi’nden alacağınız Nikah sağlık raporu, kaşe tarihinden sonra ilk 6 ay geçerlidir.
İkametgah Yeri Dışında Evlilik için Gerekli Evraklar
İkametgah ettiğiniz bölge dışında evlilik işlemlerini gerçekleştirmek için bir takım evrak ihtiyacınız olabiliyor. Türkiye’de 2020 yılına kadar evlilik izin belgesi talebinde bulunulsa da bu daha sonra kaldırılan bir uygulamadır. Ancak uygulamanın yeni olmasından dolayı çoğu belediye tarafından talep ediliyor. Talep edilen evlilik izin belgesi çiftlerden birinin kayıtlı olduğu belediyeden alınabilir.
Yabancı Biriyle Evlilik için Gerekli Evraklar
Evlilik için çiftlerden birinin yabancı olması durumunda farklı evraklar talep edilir. Belediye tarafından talep edilen evraklar şu şekilde;
- Evlenme Ehliyet Belgesi
- Doğum Belgesi
- Pasaportun Noter Tasdikli Tercümesi
Yabancı biriyle evlilik için gerekli evrakların detaylı açıklamaları ise şu şekilde;
Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?
Evlenme ehliyet belgesi yabancı bir kişinin Türkiye’de evlilik işlemlerini gerçekleştirmesi için ilgili ülkenin yetkilileri tarafından kişinin Adı, Soyadı, Anne ve Baba Adı, Doğum Tarihi, Medeni Hali, Evliliğe Engel Hal veya Duruma dair bilgilerin yer aldığı evrakın doldurularak kaşe ve imzalanması gerekiyor. Evlenme ehliyet belgesi almak için kişinin bağlı olduğu ülke konsolosluğuna başvuru yapması yeterlidir.
Doğum Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?
Doğum belgesi evlenecek olan yabancı kişinin kimlik belgesinde veya Evlenme ehliyet belgesinde anne-baba adı, doğrum yeri-tarihi yazılı değil ise bu evrak zorunludur. Konsolosluk tarafından alacağınız doğum belgesinin yeminli Türkçe tercüman tarafından onaylanması gerekiyor.
Pasaportun Noter Tasdikli Tercümesi
Pasaportunuzu öncelikle yeminli tercüman tarafından Türkçe olarak çevirisini yaptırmalısınız. Yaptırılan çevirinin noter tarafından tasdiklenmesi gerekiyor. Evrak hazırlandıktan sonra dosyaya eklenerek ilgili makama teslim edilmesi gerekiyor.
Resmi nikah ücreti ne kadar?
Resmi nikah ücreti tüm belediyelerde farklılık göstermektedir. Ortalama olarak hafta içi yapılan nikah için ücret 285 TL'dir. Hafta sonu yapılan nikah için ücret ise 460 TL'dir. Nikah işlemlerini salon, otel, ordu evi gibi mekanlarda yapacaklar için 660 TL'dir. Cezaevinde yapılan nikah için ücret 160 TL'dir. Yabancı uyruklularla yapılan nikah ücreti ise 1.010 TL'dir.
Nikah günü almak için ne yapılır?
Nikah günü almak için aşağıdaki belgeleri tamamlamanız ve ilgili belediyeye başvuru yapmanız gerekiyor:
Evlenme Beyannamesi
Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
Vesikalık Fotoğraf
Evlilik Sağlık Raporu
Evlenme Beyannamesi nereden alınır?
Resmi nikah için zorunlu olan bu evrak; çiftlerin bir yuva kurmak için resmi olarak başvuru yaptıklarını gösteren form belgesidir. Evlenme beyannamesi çiftlerin başvurdukları belediye tarafından verilir.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.