Nikah memuru olmak, meslek seçimi noktasında karar verecek olan gençlerin önündeki önemli seçeneklerden biridir. İnsanların en mutlu günü olan nikah işlemlerini gerçekleştiren evlendirme memuru, günümüzün saygın mesleklerinden birisi olarak kabul edilir. Peki, nikah memuru nasıl olunur? Evlendirme memuru, nikah memuru olma şartları nelerdir? Nikah memurları ne kadar maaş alır? Bu soruların cevaplarını ve nikah memurluğu ile ilgili diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Nikah memurluğu, özel bir meslektir. Tek görevlerinin nikah kıymak ve kolay bir meslek olduğu düşünülse de, durum biraz daha farklıdır. Adayların öncelikle buradaki mesleğin görev ve sorumluluklarını tam olarak bilmesi ve kendileri için uygun olup olmadığına karar vermesi gerekiyor.
Nikah Memuru Olma Şartları Nelerdir?
Nikah memuru olmak için adayların öncelikle gerekli şartları taşıması gerekir. Nikah memuru olma şartları şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma
- 667 sayılı devlet memuru statüsünde çalışmaya engel durumu olmama
- En az ön lisans programından mezun olma
- İstenen KPSS puan türünden en az 70 puan alma
- Erkek adayların askerliklerini yapmış veya tecil ettirmiş olması
- Belediye başkanından yetki alma
- Belediyede kadrolu bir göreve atanma
- Adli sicili temiz olma
- Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymeme
- Devam eden bir soruşturması bulunmama (Yüz kızartıcı suç)
- Verilen eğitimlere katılma ve başarı ile tamamlama
Buradaki şartları sağlayan adaylar, başvuru yapabilir. Bu noktada alımların yapıldığı belediyelerin farklı şartların sağlanmasını isteyebileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla şartlar konusunda bazı ufak farklılıklar olabilir. Başvuru yapılacak olan kadro için yayınlanan kılavuz detaylı olarak incelendiğinde, gerekli şartlar konusunda daha net bilgi sahibi olunabilir.
Evlendirme memuru olma şartları, adayların taşıması gereken hususlardır. Bunları taşımayanlar veya sağlamayanlar, kesinlikle ilgili görev için atanmazlar. Bu yüzden adayların başvurudan önce ilgili şartları tam olarak taşıyıp taşımadıklarına bakmaları daha doğru olacaktır.
Nikah Memuru Olmak için Sahip Olunması Gereken Özellikler
Nikah memuru olmak dışarıdan bakıldığında basit gibi görünebilir. Ancak ilgili meslek herkes için uygun olmayabilir. Dolayısıyla bu mesleği seçmeden önce bazı özelliklere sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Bu özellikler genel hatları ile şu şekilde sıralanır:
- Kişisel bakımına her zaman önem verme
- Görünüşüne dikkat etme
- Şık ve düzgün giyinme
- İletişim yeteneğinin gelişmiş olması
- Diksiyonun düzgün olması
- Cana yakın ve sevecen olma
- Topluluk önünde rahatlıkla konuşabilme
- Yüksek özgüven
- Anlayışlı ve hoşgörülü olma
- Disiplinli çalışabilme
- Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilme
Burada yer alan özellikler size uygunsa veya bunları sağlama konusunda zorluk yaşamayacağınızı düşünüyorsanız, evlendirme memuru olmak için başvuru yapabilirsiniz. Ancak bunlar sizi zorlayacaksa ve kişiliğinize uygun değilse daha farklı mesleklere yönelmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü bu mesleğe alınsanız dahi, ilgili hususların sizi zorlaması, mutsuz olmanıza neden olabilir. İlgili durum ise işinizi iyi yapmanıza ve yaptığınız işten keyif almanıza imkan vermez.
Nikah Memurları Ne İş Yapar?
Nikah memuru denildiğinde insanların aklına ilk olarak nikah kıyma gelir. Tek işlerinin de bu olduğu düşünülür. Ancak ilgili düşünce tam olarak doğru değildir. Çünkü evlendirme memurlarının görev ve sorumlulukları, sanıldığından çok daha fazladır. Nikah memuru görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
- Evlenmek üzere başvuru yapanların başvurularını kabul etme
- Başvuruların usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etme
- Evlenme dosyalarının hazırlanması sürecini yönetme
- Belediye başkanından alınan yetkiye dayanarak evlenmek isteyen çiftlerin nikahlarını kıyma
- Üst amiri tarafından verilen emirleri yerine getirme
- Birimin yıllık performans programını oluşturma ve takip etme
- Yıl sonuna kadar evrakların hazır edilmesini sağlama ve teftişe hazır olma
- Birimin ihtiyaçlarını ilgili amire iletme
- İlgili mevzuatları yakından takip etme ve olası değişimlere göre görev ve sorumlulukları yerine getirme
- Mevzuattaki değişimleri personellere bildirme
- Personellerin çalışmalarında koordinasyon sağlama
- Aile cüzdanını hazırlama
- Evlenme akdini nüfus müdürlüğüne bildirme
- Evlilik için başvuran adaylara ilişkin inceleme yapma ve evliliğe engel bir durum olup olmadığına bakma
- İlçe dışındaki nikahlar için izin hazırlama
Evlendirme memuru görevleri genel hatları ile bu şekildedir. Memurların ilgili görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekir. Dolayısıyla sanılanın aksine sadece nikah kıyma gibi bir görevleri yok. Bunun dışında da farklı görev ve sorumlulukları var.
İNCELE: NOTER NASIL OLUNUR?
Nasıl Nikah Memuru Olunur?
Nikah memuru olmak için gerekli şartları taşıyan adaylar, belediyelerin yaptıkları alımlar için başvuru yapabilir. Bu aşamadan sonra öncelikle adayların gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılır. Sonrasında ise uygun olan adaylara sözlü sınav yapılır ve farklı kriterler üzerinden adaylar değerlendirilir. Son olarak da sözlü sınavdan alınan puanlar dikkate alınarak alım gerçekleştirilir. Süreç genel olarak bu şekildedir, ancak her belediyede farklı uygulamalar olabileceği unutulmamalıdır.
Nikah Memuru Maaşları
Nikah memuru maaşları, ortalama olarak 6.000 TL ile 8.000 TL arasında değişir. Çalışma saatleri ve farklı unsurlara bağlı olarak ilgili rakamlar değişkenlik gösterebilir.
Medeni durum, hizmet yılı, eğitim seviyesi ve çocuk sayısı bu noktadaki önemli unsurlardır. Bunların yanı sıra belediyelerin maaş uygulamasının da önemi olduğu unutulmamalıdır. Bir diğer önemli husus ise çalışma yoğunluğudur. Hafta sonlarında dahi çalışan memurlar olduğu biliniyor. Böylesine yoğun bir bölgede görev yapmak ve klasik mesai saatleri haricinde de çalışmak, maaşların yukarı yönlü değişmesine neden olacaktır.
Nikah Memurluğu Kolay Mı?
Evlendirme veya nikah memurluğu olarak bilinen meslek grubu, sanılanın aksine kolay bir meslek değildir. İlk bakıştan basit bir meslek olduğu ve tek görevinin insanların nikahlarını kıymak olduğu düşünülebilir. Ancak görev ve sorumlulukları son derece fazladır. Üstelik burada yapılacak hataların ciddi sonuçları olabiliyor. Dolayısıyla ağır sorumluluk durumundan bahsedilebilir.
Mesleği zor hale getiren bir diğer husus ise çalışma saatlerinin esnek olmamasıdır. Özellikle hafta sonlarında dahi görev yapılabilmesi, çalışanlar açısından zorlayıcı bir durumdur. Bunun haricinde akşamları veya günün daha farklı zamanlarında da nikah kıymaları gibi durumlar vardır. Dolayısıyla çalışma saatleri bakımından zorlayıcı olduğu ifade edilebilir.
Nikah Memurluğu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Nikah memurluğu başvurusu için belediyeler tarafından yayınlanan kılavuza göre hareket edilmesi gerekiyor. Genellikle bir veya birkaç alım yapılacağı için süreç tamamen belediyeler tarafından yönetiliyor. Bu noktada yayınlanan kılavuzun detaylı olarak incelenmesi ve gerekli olan şartların tam olarak taşındığından emin olunması gerekiyor. Ayrıca istenen belgeler veya evraklar var ise onlar da hazırlanmalıdır.
Hazırlıkların sonrasında ise yine kılavuzda belirtilen hususlara uygun olarak başvurunun yapılması gerekiyor. Bütün süreç sonunda başvurunuz uygun bulunduğunda mülakat için davet edileceksiniz. Süreç, online olarak yapılabileceği gibi fiziki olarak belediyede de yapılabilir.
Nikah Memurları Kaç Saat Çalışır?
Nikah memuru, klasik anlamdaki memurlardan farklı değildir. Ancak belediye bünyesinde görev yapar. Bu durum, çalışma saatlerinin nasıl değişeceğini gündeme getirir. Nikah memurları, günde 8 saat, haftada ise toplam 40 saat çalışırlar. Süre bakımından klasik memurla aynı gibi görünebilir. Ancak hafta sonu da nikah kıyma durumları olabilir. Bu yüzden mesai saatlerinde bir miktar esnemeler vardır. 40 saati aşan durumlar, maaşlarına veya izinlerine yansıtılır.
İncele : Nikah memuru maaşları
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.