Savcı Maaşı 2022 yılının ilk yarısında en düşük 11.750 TL en yüksek 38.100 TL ile ortalama 21.550 TL olarak belirlenmiş oldu.
Savcı maaşı, farklı unsurlara göre değişkenlik gösterir. Yargı sisteminin en önemli unsurlarından biri olan savcıların, genel olarak yüksek maaş aldıkları ifade edilebilir. Ancak ileride savcı olmak isteyenler, maaş konusunu fazlasıyla merak eder. İşte bu meraka ilişkin bütün detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Savcı maaşları ile ilgili bütün detayları sizler için derledik.

Nasıl Savcı Olunur?
Savcı maaşları konusunda detaylı bilgi vermeden önce nasıl savcı olunabileceğinden bahsedilmesi daha yararlı olacaktır. Savcı olmak için adayların öncelikle gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olma şartları oldukça fazladır. Ancak bunların başında hukuk fakültesi mezunu olmak vardır. Kaliteli bir lise eğitimi sonrasında üniversite sınavında yüksek puan almanız ve sonrasında ise hukuk fakültesini tercih etmeniz gerekiyor.
Hukuk fakültesi bilindiği gibi zorlu bir eğitim sürecine sahiptir. Bu fakülteden başarı ile mezun olan adaylar, avukat olarak göreve başlayabilir. Ancak bunun yerine hakim ve savcı olmak için de harekete geçebilir. Savcı olmak isteyen adayların hakim ve savcılık sınavına girmesi gerekiyor. Sınavdan istenen puanı alan adaylar sözlü sınav için davet ediliyor. Bunu da başarı ile tamamlayanlar için güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılıyor. Bütün bu süreçleri sorunsuz olarak atlatanlar stajyerliğe kabul ediliyor. Bu süreçte adayın savcılık için uygun olup olmadığı belirleniyor. Ayrıca teorik ve pratik bilgileri kazanması sağlanıyor. Stajyerliği de başarı ile tamamlayan adaylar savcı olarak göreve başlıyor.
Savcı olmak için izlenmesi gereken yol genel hatları ile bu şekildedir. Buradaki anlatın geneldir. Dolayısıyla bu sürecin daha ayrıntılı ve daha zor olduğu unutulmamalıdır.
Savcıların Görevleri Nelerdir?
Savcı görevleri, yargı sisteminin sorunsuz olarak işlemesi adına büyük bir önem taşır. Savcılık makamı, yargı içerisinde iddia makamı olarak bilinir. Yapılan ihbar ve şikayetleri dikkate alan bu makam ilgili süreç için soruşturma başlatır. Soruşturma sürecinde ilgili olaya dair bilgiler toplanır. Farklı devlet kurumlarından resmi yazı ile bilgi talep edebilir. Toplanan tüm bilgilerin ardından soruşturma sonlandırılır ve iddianame hazırlanarak dava açılır. Eğer toplanan bilgiler dava açılmasına gerek olmadığını işaret ediyorsa soruşturma takipsizlik kararı verilerek kapatılır.
Savcılar, bütün bu süreçleri ilgili yasal mevzuatlara göre yapar. Her işlemlerinin yasal bir kaynağı veya dayanak noktası vardır. Savcıların görevleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Şikayet ve ihbar üzerine soruşturma başlatmak
- Kamuya mal olan durumlarla ilgili soruşturma ve inceleme başlatmak
- Soruşturma başlatılan konuya ilişkin delil ve bilgi toplamak
- İddianame hazırlamak
- Açılan davada sanıklar lehine ve aleyhine olan tüm delilleri toplamak
- Sanıkların adli muayene süreçlerini takip etmek
- Sanıkların ve mağdurların dosyalarını incelemek
- Dava içerisinde sanıkların beraat etmesini veya cezalandırılmasını talep etmek
- Farklı devlet kurumlarından bilgi ve belge talep etmek
Savcıların görevleri genel hatları ile bu şekildedir. Bu noktadan sonra tekrardan savcı maaşları detaylarına dönebiliriz.
Savcı Maaşları Ne Kadar 2022?
Savcı maaşları, ortalama olarak 13.000 TL ile 16.000 TL arasında değişir. Bu aralık dışında maaşı olan savcılar da vardır. Özellikle hizmet yılı, bu noktada önemlidir. Savcıların hizmet yılı ile birlikte maaşları da artıyor. Bunun dışında daha farklı unsurların da maaş konusunda önemli olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca Yargıtay ve Danıştay gibi yüksek yargı kurumlarında görev yapmak da yine maaşları arttıran bir diğer husus olarak ifade edilebilir.
Maaşlar konusunda hizmet yılı dışında medeni hal, çocuk sayısı ve eğitim seviyesi gibi unsurların da etkili olduğu unutulmamalıdır. Evli ve çocuklu olan savcılara eş ve çocuk yardımı adı altında ek ödeme yapılıyor. Yine eğitim seviyesi yüksek olanlara eğitim tazminatı türünden ödemeler de yapılabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Kaymakam Maaşları Ne Kadar?
Hizmet Yıllarına Göre Savcı Maaşları
Savcı maaşları konusunda en önemli unsurlardan birinin hizmet yılı olduğu ifade edilebilir. Hizmet yılının artmasına bağlı olarak alınan maaşlar da artar. Ayrıca savcıların hizmet yılları, hangi derecede olduklarını da direkt olarak etkiler. Stajyerlik sonrasında 8.derece olarak kabul edilen savcılar, hizmet yıllarının 21 yılı aşması ile 1.dereceye kadar yükselir. Bu süreçte maaşları da benzer şekilde artar. Hizmet yıllarına (derecelerine) göre savcı maaşları şu şekildedir:
- Mesleğine yeni başlamış olan savcı maaşı: 8.652 TL
- Hizmet yılı 2 olan savcı maaşı: 12.340 TL (8. derece)
- Hizmet yılı 3 olan savcı maaşı: 12.990 TL (7. derece)
- Hizmet yılı 5 olan savcı maaşı: 13.440 TL (6. derece)
- Hizmet yılı 7 olan savcı maaşı: 13.880 TL (5. derece)
- Hizmet yılı 9 olan savcı maaşı: 14.360 TL (4. derece)
- Hizmet yılı 11 olan savcı maaşı: 14.780 TL (3. derece)
- Hizmet yılı 13 olan savcı maaşı: 15.300 TL (2. derece)
- Hizmet yılı 15 olan savcı maaşı: 15.876 TL (1. derece)
- Hizmet yılı 18 olan savcı maaşı: 21.250 TL (Birinci sınıfa ayrılmış)
- Hizmet yılı 21 olan savcı maaşı: 22.600 TL (Birinci sınıf savcı)
Buradaki rakamlar ortalama olup, farklı unsurlara göre değişkenlik gösterebilir. Hizmet yılı ve derecelerine göre savcı maaşları yaklaşık olarak bu seviyelerdedir.
Stajyer Savcı Maaşı Ne Kadar?
Stajyer savcı maaşı yaklaşık olarak 8.600 TL’dir. Bu rakam medeni hal, çocuk sayısı ve eğitim durumuna göre değişebilir.
Savcılığa kabul edilen adaylar direkt olarak stajyerliğe başlar. Stajyerlik süresi 17 ay kadardır ve bu sürede savcılar maaş almaya başlar. Dolayısıyla bu dönemde alınan maaşa, aday savcı maaşı gibi nitelendirmeler yapılabilir. Ancak esasında stajyer savcılar mesleğe kabul edilmiştir. Bu süreçte çok büyük bir sorun yaşanmaması durumunda savcılığı bırakmak zorunda kalmazlar.
Danıştay ve Yargıtay Savcıları Ne Kadar Maaş Alır?
Savcılar, Danıştay ve Yargıtay gibi yüksek yargı kurumlarında da görev yaparlar. Bu kurumlar, verdikleri kararlar ile sadece ilgili dosyayı değil, ülke genelindeki işleyişi de etkileyebilir. Türkiye Cumhuriyetinde yargının son basamağıdırlar ve Anayasa Mahkemesi kararıyla ihlal bulunmaması halinde kararları kesindir. Dolayısıyla burada görev yapan savcıların sorumlulukları çok fazladır. Bu durum nedeniyle Danıştay ve Yargıtay görev yapmak için belli bir tecrübeye sahip olunması gerekir. Danıştay ve Yargıtay savcılarının aldıkları maaşlar şu şekildedir:
- Danıştay Başkanı Maaşı: 30.530 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay Savcısı Maaşı: 30.530 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay Başkanı Vekili Maaşı: 26.750 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Birinci Başkanı Maaşı: 30.250 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Maaşı: 30.250 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Birinci Başkan Vekili Maaşı: 26.750 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Maaşı: 26.750 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay ve Yargıtay Daire Başkanı Maaşı: 26.750 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay ve Yargıtay Üyesi Maaşı: 26.150 TL (24 yıl görev süresi)
Savcı maaşları ile ilgili detaylar genel olarak bu şekildedir. Meslek hayatlarının son bölümlerinde yüksek yargı kurumlarında görev yapabilen savcılar, bu dönemde çok yüksek maaşlar alır.
Savcı nasıl olunur diye merak ettiyseniz konumuza inceleyiniz.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.