Temas bağımlılığı dokunma hissinin yoğunlaşması ile ortaya çıkar. Bir tene değil, herhangibi bir eşya nesneye de dokunma ihtiyacı duyulabilir.
Temas Bağımlılığı Nedir?
Temas bağımlılığı, sürekli bir dokunarak hissetme ihtiyacı doğuran temas bağımlılığı, bir nevi psikolojik bir hastalık olarak bilinir. Dokunsal takıntıların yani sıra doruklarda yaşanan aşk duygusu ve bireyin durduramadığı içsel dürtüler olarak da meydana gelebilir.
Özellikle sevdiği kişiyle temas etme şansı olmayan bireylerde temas bağımlılığı adeta açlık gibi bir yokluk hissiyle kendisini yoğun bir şekilde gösterebilir.
Temas bağımlısı olan bireylerin kendi istekleri ile kendi iradeleri ile teması bırakmaları neredeyse mümkün değildir. Bazı kişiler aileleri ile el ele tutuşup bu ihtiyaçlarını karşılasalar da ileri seviyede bu bağımlılık, sadece insana değil Pazar ya da market gibi gördükleri her şeye yoğun bir dokunma iç güdüsü hissetmeye başlarlar.
Temas Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Temas bağımlılığı, son zamanlarda en az sigara ve alkol bağımlılığı kadar çok fazla görülmeye başlanan bir bağımlılık olduğundan birçok belirtisi de meydana çıkmıştır. Bu belirtilerden en belirgin olanı yoğun dokunma hissi olsa da bu belirtilerin yanı sıra;
- Bireyin depresyona meyilli olması,
- Bireyse aşırı bir yalnızlık duygusu olması ve yalnızlıktan korkmaya başlaması,
- Temas edemediğinde yoksunluk hissetmesi,
- Zamansız bir şekilde sevdiklerine aniden sarılması,
- Bireyin sürekli bir yerlere dokunmak istemesi gibi belirtiler temas bağımlılığının en sık görülen belirtilerdir.
Bu belirtileri gösteren bireyler için doğrudan teşhis koymak doğru değildir. Ancak bir bireyde bu belirtiler var ise mutlaka bir uzmana başvurmalı ve psikolojik destek almalıdır. Özellikle sevme sıkıntısı ve sevilmeme korkusu yaşayan bireylerde sıklıkla görülen bir problem olduğundan terapilerle tedavisi mümkündür.
Dikkatinizi Çekebilir: Sevimli Saldırganlık Nedir?
Temas Bağımlılığı Neden Olur, Sebepleri Nedir?
Son dönemlerin en sık görülen sorunlarından birisi olan temas bağımlılığı hakkında günümüzde birçok inceleme ve gözlem çalışması yapılmaktadır. Bu araştırmalar neticesinde varsayımlar mevcut olsa da henüz bu bağımlılığın tam anlamıyla nedeni saptanamamıştır. Ancak uzmanlar bu rahatsızlığa neden olabilecek birçok durum hakkında varsayımlar yapmaktadır.
Bireylerin geçmişte yaşadığı travmalar, uzun süre yalnız kalması ve çevresi tarafından ilgi ve sevgi gören bir birey olması bu bağımlılığı tetikleyen önemli nedenler olduğu ortaya atılmıştır.
Sevgi görmeyen ve hayatının büyük bir kısmını yalnız geçiren bireylerin sürekli temas etme ihtiyacı duyması ve temas edemediğinde yoksunluk çekmesi bu bireylerin özellikle sevgi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarının en belirgin göstergesi olmaktadır.
Temas Bağımlılığı Ekşi Yorumları
Birçok yerde tartışma konusu temas etme ihtiyacıdır. Farklı alanlarda olduğu gibi bu konu Ekşi sözlükte de fazlasıyla yorumlanmıştır. Sayısız yorum içerisinde düşündüren yorumların yanı sıra insanı hayrete düşürecek derecede ilgi çekici yorumlar da vardır. İşte ekşi sözlük kullanıcıların konuya bakış açısını değişten yorumları;
- Değer verdiğim insanları gördüğüm an onlara temas etmek istiyorum. Hatta öyle ki; bu kişilerin altından girip üstünden çıkmak geliyor içimden.
- İnsanları dokunmatik sevmeyi seviyorum. Sevdiğim insanlarla yan yana dururken dokunarak sevmek için can atıyorum.
- Temas etme isteği, benden dayak yemek için en büyük neden olabilir. Çünkü; tokalaşmayı dahi sevmeyen ben temas etmekten nefret ediyorum.
- Temas etme isteği, bence bir hastalık değil sosyal medya modasıdır. Sosyal medyaya girdiğiniz an aslında fark etmeseniz de temasa bağımlı hale gelmiş olursunuz.
Temas Bağımlılığı Psikolojisi
Temas etme isteği, birçok bireyde görülebilen ve basite indirgense de aslında ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Dokunsal ihtiyacın sürekli tetikte olması, bireyin sürekli bir yerlere ya da birilerine dokunma ihtiyacı duyması aynı zamanda bireyin sosyal hayatını ve yaşam kalitesini de ciddi anlamda olumsuz etkileyen bir durumdur.
Sürekli temas etmek isteyen bir bireyin aklında sürekli dokunmak olduğundan başka şeylere odaklanamaz. Aslında bu durum bireylerin hayatı kaçırmasına ve anı yakalayamamasına neden olur. Bu nedenle de bu konuda zaman kaybetmeden mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Erkeklerde Temas Bağımlılığı
Temas etme isteği; kadınlara, erkeklere ya da çocuklara göre sınıflandırılamayan ve her bireyde görülebilecek olan bir rahatsızlıktır. Ancak toplumsal ahlak kuralları gereği özellikle bu durumu uç noktalarda yaşayan erkekler için içinde bulundukları bu durum daha zorlayıcı bir hal alabilmektedir.
İleri seviyeye sürekli temas etmek isteyen ve yoksunluk yaşayan erkeklerin bu istekleri çevreden yanlış anlaşılmaya oldukça müsaittir. Bu nedenle de herkes için önemli olsa da özellikle bu konuda erkekler zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.
Bu yazımızda sizlere bir çok insanda oldukça sık karşılaşılmaya başlayan temas bağımlılığı (sebepleri, belirtileri, neden olduğu, ne anlama geldiği) hakkında detaylı içerik üretmeye çalıştık. Ayrıca konu ile alakalı bir videoda aşağıya bırakıyorum.
Temas bağımlılığı hakkında emin olamayan bireyler test yapma ihtiyacı duyuyorlar bunun için; onedio ve benzeri platformlarda Temas bağımlılığı testi yapabilirsiniz. Başınıza gelen bu durum oldukça yüksek derece ise bir doktora görünmenizde fayda olacaktır.
NOT: https://gereklievraklar.net/kategori/bilgi-bankasi/ sayfamızda en merak edilen sorulaca cevap bulabilirsiniz.
Temas bağımlılığı olan bir tanıdığım var 🙂