Zabıta olmak, meslek seçimi yapacak olanlar tarafından merak edilen bir konu. Genel olarak rahat bir meslek olarak görülmesi, maaşının yüksek olması ve üniforma gibi unsurlar nedeniyle popülerliği her geçen gün artıyor. Belediyelerin bünyesinde yer alan zabıtalar, itibar gören mesleklerden birisi olarak kabul ediliyor. Peki, zabıta nasıl olunur? Zabıta olma şartları nelerdir? Zabıta maaşları ne kadar? Bütün bu soruların cevaplarını ve zabıta memurluğuna ilişkin diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Zabıta Olma Şartları Nelerdir?
Zabıta olma şartları, bu mesleği seçecek olan adayların sağlaması gereken hususlardır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesi sürecinde adayların belirlenen başvuru şartlarına uyup uymadıkları kontrol edilir. Başvuru şartlarının sadece bir tanesine dahi uyulmaması durumunda, başvurular direkt olarak reddedilir. Bundan dolayı adayların öncelikle zabıta olma şartları konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor.
Zabıta olmak için istenen şartlar, alım yapılan belediyelere göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak istenen şartların şu şekilde olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır:
- TC. vatandaşı olma
- Adli sicili temiz olma
- En az lise veya dengi bir okuldan mezun olma
- Kamu haklarından mahrum olmama
- Kamu görevinden çıkarılmış olmama
- Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymeme
- Yüz kızartıcı bir suç nedeniyle soruşturma geçirmiyor olma
- Erkek adayların askerlikle ilişiklerinin olmaması
- 30 yaşını doldurmamış olma
- Erkeklerin en az 175 cm, kadınların ise en az 165 cm boya sahip olması
- Beden kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması
- KPSS puan türünden belirlenen barajın üzerinde puan alma (En az 70 puan)
Burada yer alan şartların sağlanması durumunda başvuru yapabilirsiniz. Tekrardan vurgulamak gerekirse bahsedilen şartlar belediyeler arasında farklılık gösterebiliyor.
Zabıta Nasıl Olunur 2022?
Zabıta olmak için gerekli olan şartları taşıyan adaylar, belediyenin alımlarına başvuru yapabilir. Başvurular, online ortamda yapılabileceği gibi fiziki olarak da yapılabilir. Dolayısıyla buradaki uygulama farklı olabilir. Başvuru sonrasında ilgili kurul, başvuruları tek tek değerlendirir ve şartlara uymayan adaylar burada elenir.
Kabul edilen başvurular, KPSS puanına göre sıralanır. Dolayısıyla her ne kadar başvuru için adayların KPSS’den en az 70 almaları istense de, alınan yüksek puan sizi daha avantajlı hale getirecektir. KPSS için özel olarak hazırlanılmalıdır. Yapılacak alım sayısına göre yeterli sayıda aday mülakata davet edilir.
Mülakat aşamasında adaylara sözlü sorular yöneltilir. Buradan da adayların en az 70 almaları istenir. Daha düşük puan alanlar bu aşamada elenir. Diğer adaylar arasında yine puan sıralaması yapılır ve puanı yüksek olan adaylar mesleğe kabul edilir. Buradaki alım puanının belirlenmesinde adayların sözlü sınavdan aldıkları puanın %50’si ve KPSS puanının %50’si alınır. Zabıta nasıl olunur sorusunun cevabı genel olarak bu şekildedir.
Bu süreçte adayların fiziki şartları sağlayıp sağlamadıkları da kontrol edilir. İlgili şartları tam olarak karşılamayana adayların başvuruları kabul edilmez.
Zabıta Olmak için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Zabıta olmak için adayların gerekli evrakları da hazırlaması gerekiyor. İlgili evrakların eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması, sürecin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Bu noktada gerekli olan evraklar genel olarak şunlardır:
- Başvuru dilekçesi veya başvuru formu
- Kişinin sabıka kaydının olmadığını gösteren adli sicil belgesi
- Kimlik belgesi sureti
- Aday erkek ise askerlikle ilgisinin olmadığını gösteren belge
- Son 6 ay içerisinde çektirilmiş olan biometrik fotoğraf
- Görev yapmaya engeli olmadığını gösteren sağlık raporu
İLGİLİ İÇERİK: Bekçi Nasıl Olunur?
Zabıta Müdürü Nasıl Olunur?
Zabıta müdürü olmak için adayların her alanda olduğu gibi burada da ilk olarak şartları sağlaması gerekiyor. Kadrosu elverişli olan, görevde yükselme sınavından yeterli puanı alan ve zabıta müdürü olmasına engel durumu olmayanlar, zabıta müdürü olabiliyor. Bu süreçteki işlemlerin tamamı Belediye Zabıta Yönetmeliği içerisinde yer alan maddelere göre yapılıyor.
Zabıta müdürü olmak, hem statü olarak yükselmek hem de maaşı bir miktar daha fazla almak anlamına geliyor. Dolayısıyla zabıta memurlarının zabıta müdürü olmak için gerekli çabayı göstermesi gerekiyor.
Zabıta Komiseri Nasıl Olunur?
Zabıta komiseri olmak için adayların başvuru şartlarını sağlaması gerekiyor. Buradaki en önemli başvuru şartları genel olarak şu şekildedir:
- Son 3 yıllık sicil notunun iyi olması
- Lise ve dengi okullardan mezun olanların en az 4 yıl, ön lisans mezunlarının en az 3 yıl ve lisans mezunlarının ise en az 2 yıl zabıta memuru olarak görev yapması
Dolayısıyla adayların zabıta komiseri olabilmek için zabıta memurluğu tecrübesine sahip olması gerekir. İlgili şartın sağlanması durumunda zabıta komiseri olmak için başvuru yapabilirler.
Zabıta Amiri Nasıl Olunur?
Zabıta amiri olmak için gerekli olan şartlar, biraz daha fazla. Adayların zabıta amiri olabilmesi için zabıta memurluğuna ek olarak zabıta komiserliği deneyimine de sahip olması gerekir. İstenen deneyim şu şekildedir:
- Lise ve dengi mezunların en az 4 yıl,
- Ön lisans mezunlarının en az 3 yıl,
- Lisans mezunlarının en az 2 yıl zabıta komiseri olarak çalışması gerekiyor.
Bunların haricinde adayların sicil notlarının iyi olması ve zabıta amirliği kadrosunun da boş olması gerekiyor. Bütün bunların sağlanması durumunda adaylar zabıta amirliği için başvuru yapabilir.
Zabıtaların amir olması, ilgili birimdeki en yüksek konumlardan birine gelmesi demektir. İlgili durum statü kadar alınan maaşları da etkiler. Ancak maaş ve statü cazip görünmesine karşın, amirlerin sorumlulukları da benzer şekilde artar.
Zabıta Ne İş Yapar?
Zabıtalar, görevli oldukları bölgelere ilişkin görev ve sorumluluğa sahiptir. Bölgedeki kamu düzeninin sağlanması ve toplum sağlığının korunması başlıca görevleri olarak ifade edilebilir. Bunun haricinde bazı zabıtalar sabit bir noktada görev yaparken, bazıları ise gezicidir. Kendilerine verilen bölgede gezerek görevini yerine getirir. Genel manada zabıtaların görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
- Halk sağlığını korumak için gerekli denetimleri yapmak
- Halk sağlığı için tehdit oluşturabilecek ürünlerin satışlarını engellemek
- Ruhsatsız iş yerlerini tespit etmek ve gerekli yaptırımları uygulamak
- Gıda malzemeleri üretimi, dağıtımı ve satımı yapan işletmelerin rutin denetimlerini gerçekleştirmek
- Ruhsatı olmasına karşın diğer yükümlülüklerini yerine getirmeyen iş yerlerini tespit etmek
- Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazarda gün boyu denetimler yapmak
- İzin almadan afiş asanları tespit ederek, gerekli yaptırımları uygulamak
- İzinsiz satış yapanları tespit etmek ve gerekli işlemleri yapmak
Zabıtaların görev ve sorumlulukları genel olarak bu şekildedir. Üstlendikleri ilgili görevler sayesinde halk sağlığına direkt olarak etkileri vardır. İşletmelerin kamu düzeni ve halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde faaliyet göstermesini sağlarlar.
Zabıta Maaşı Ne Kadar?
Zabıta maaşları, farklı unsurlara bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden maaşlar hakkında net bir bilgi vermek oldukça zor. Zabıta memuru, zabıta komiseri ve zabıta amiri gibi farklı statülerin olması, maaşlar üzerindeki en önemli unsurlardan birisi olarak dikkat çeker. Bunun yanında hizmet yılı, medeni durum ve benzeri unsurlar da yine bu noktada önemlidir.
Genel olarak bakıldığında zabıta maaşları 6.000 TL ile 8.500 TL arasında değişir. Hizmet ve rütbenin artması ile paralel olarak alınan maaşlar da yükselir. Ancak burada yer alan aralığın dışında da maaşların alınabileceği unutulmamalıdır.
Anlaşmalı olduğumuz bankalardan kredi fırsatı yakalamak için, veya size özel hediyelerimizden yararlanmak isterseniz. İçeriklerimize gerçek eposta adresiniz ile şiddetle yorum yapmanızı tavsiye ederiz. Yorumlar en geç 5 gün içinde onaylanmaktadır.